Debatt

Se upp för aktivister som vill undergräva arbetet mot våldsbejakande extremism

Flera organisationer utnyttjar islamofobi och rasism som effektiva verktyg för att smutskasta motståndare och motarbeta kontraterrorism. Det skriver Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap och strategisk rådgivare vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan och Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Två aktivister drev en förtalsrättegång mot Ann-Sofie Hermansson. Den slutade med att hon friades av hovrätten. 
Två aktivister drev en förtalsrättegång mot Ann-Sofie Hermansson. Den slutade med att hon friades av hovrätten. Foto: Adam Ihse/TT
Peder Hyllengren
Magnus Ranstorp
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Olika desinformationskampanjer för att undergräva arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism har duggat tätt genom åren. Redan 2014 varnade vi för samarbetet mellan brittiska CageUK och dess motsvarighet i Sverige, MMRK (Muslimska mänskliga rättighetskommittéen), som tillsammans publicerade en vitbok om terroristen Munir Awad samtidigt som de spred osanningar om Säpo.

Polariseringen eldas på

Två MMRK-aktivister drev även en förtalsrättegång mot Ann-Sofie Hermansson. Den slutade med att hon friades av hovrätten i september 2021. Under rättegången presenterade Magnus Ranstorp ett sakkunnigutlåtande om de besvärande kopplingarna mellan CageUK och MMRK. Dossiern visar att båda organisationer har ryckt ut till försvar för terrorister och eldat på polarisering i samhället under täckmantel av att försvara mänskliga rättigheter.

En utstuderad strategi som CageUK och MMRK använder sig av är att måla ut sig själva som offer och förtryckta. Båda utnyttjar islamofobi och rasism som effektiva verktyg för att tysta ned och smutskasta motståndare. I Storbritannien har CageUK och liknande organisationer som Muslim Engagement and Development (Mend) drivit en omfattande kampanj mot den brittiska regeringen och deras förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism (Prevent).

En nyligen publicerad rapport (med förord av tidigare premiärminister David Cameron) från den brittiska konservativa tankesmedjan Policy Exchange analyserar dessa organisationer och de falska narrativ de saluför mot brittiska myndigheter. Exempelvis framför CageUK, Mend och andra aktivistgrupper falska påståenden om att Prevent är ett verktyg för myndigheter för att spionera på muslimer, att det är en förevändning för att omhänderta muslimska barn, och att Prevent är rasistiskt och islamofobiskt och måste skrotas.

Bromsklossar mot extremism

Nyligen skedde ett möte i brittiska parlamentet om ”islamofobi” som arrangerades av Europarådets parlamentariska församling (PACE) vars rapportör var Malcolm Jallow, svensk riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Det är bekymmersamt eftersom PACE bjöd in flera tongivande Mend- och CageUK-affilierade företrädare till mötet. Brittiska myndighetsföreträdare som vi har varit i kontakt med ser tydliga tecken på att man försöker legitimera organisationerna och ge dem en plats i det politiska finrummet genom Europarådet och PACE (under ledning av Malcolm Jallow). Det är mycket bekymmersamt då Mend och CageUK arbetar hårt för att undergräva det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, under täckmantel av åtgärder mot islamofobi.

Politisk naivitet och okunskap skapar utrymme för de som vill polarisera och splittra.

Politisk naivitet och okunskap skapar utrymme för de som vill polarisera och splittra. Att Malcolm Jallow agerar politisk plog och att han också arrangerat ett möte i Sveriges riksdag på samma tema som London-mötet är föga förvånande. Inte heller att de inbjudna var MMRK:s Kitimbwa Sabuni och Mattias Gardell, en av de sakkunniga på MMRK:s sida i förtalsrättegången mot Hermansson. Båda har länge varit aktivistiska bromsklossar mot det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

Slutsatser som hör hemma i papperskorgen

En representant för brittisk kontraterrorism berättade för oss att även om anti-muslimska fördomar är ett verkligt problem i Europa, är frånvaron av ”mainstream”-röster vid London-mötet samt inkludering av aktivister och akademiker kopplade till CageUK och Mend problematiskt. Den kommande PACE-rapport är sannolikt ännu ett försök att underminera arbetet inom kontraterrorism i Europa.

Mycket riktigt leder Jallow för närvarande en så kallad ”factfinding” mission om islamofobi där han vill lyfta fram kopplingen till kontraterrorism i framförallt Frankrike och nu Storbritannien. Jallows förutbestämda ideologiska agenda och tvivelaktiga kontaktytor, som exempelvis Mend, innebär en förutsägbar rapport vars slutsatser har god potential för slutförvaring längst ned i papperskorgen.

Nämnda personer

Malcolm Momodou Jallow

Riksdagsledamot (V), ordförande i civilutskottet, bostadspolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00