SD: Busch följer inte Tidöavtalet

I onsdags höll Ebba Busch och Romina Pourmokthari en presskonferens om regeringens första hundra dagar inom klimat- och energiområdet. Nu anklagar SD:s miljöpolitiska talesperson ministrarna för att ha frångått Tidöavtalet. ”Här har man misslyckats”, säger Martin Kinnunen.

Sverigedemokraterna reagerade under onsdagskvällen på att regeringen ska ha bytt ut information i presentationen som de var överens om. Till höger: SD:s markering i regeringens presentation.<br>
Sverigedemokraterna reagerade under onsdagskvällen på att regeringen ska ha bytt ut information i presentationen som de var överens om. Till höger: SD:s markering i regeringens presentation.
Foto: Montage: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Sverigedemokraterna
Jacob Hederos

Efter 100 dagar i regeringsställning har Tidöpartierna den senaste veckan samlat presskåren för att redogöra för de insatser som hittills vidtagits inom de sju olika politikområden som avtalet omfattar.

Men efter energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) presentation i onsdags slår samarbetspartiet SD:s talesperson på området – Martin Kinnunen – bakut.

– För SD:s del är det viktigt att man följer ingångna avtal. Här har man misslyckats, säger han till Altinget. 

”Klimatpolitiken läggs om för att ta utsläppen till nettonoll” till år 2045 skriver regeringen i sin presentation. Det framgår inte av Tidöavtalet menar Martin Kinnunen, partiets klimatpolitiska talesperson, som anser att Busch och Pourmokhtari därmed bryter mot partiernas avtal.

– Jag har inga problem med att regeringen för fram att de står bakom klimatramverket och så vidare. Men presenterar man samarbetsprojekten så kan man inte hitta på andra mål än de som faktiskt ingår. Vill man föra in något om klimatmålen i samarbetsprojektet, får man lägga fram det på bordet där. Man kan inte bara stoppa in det på en presskonferens, säger Martin Kinnunen till Altinget.

Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ska enligt Kinnunen tagit del av en annan version före pressträffen.

– Vi noterade i går kväll att det är fel. Det är inte det som står i Tidöavtalet, och det är heller inte någonting som tagits upp i projektgruppen – att målet ska vara nettonollutsläpp till år 2045. Det tycker vi är väldigt märkligt, säger Kinnunen och fortsätter:  

– Dessutom överensstämmer det inte med utkastet till presentationen som vår pressavdelning fick dagen innan presskonferensen. Då har man tagit fram en annan version. Det tyder på att något har gått fel. Vi tycker att man ska vårda ingångna avtal och då följa dem. 

Vad var det som stod i det ni var överens om?

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.