SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned

Landets länsstyrelser har larmat om att det inte längre finns pengar till arbetet med att bekämpa invasiva arter. Det bekymrar Sverigedemokraterna som nu tittar på vilka prioriteringar som har gjorts. ”Det här var inte det utfall vi ville ha”, säger Martin Kinnunen (SD) till Altinget.

Lupiner. Vackra men oönskade.
Lupiner. Vackra men oönskade.Foto: Christine Olsson/TT
Johanna AlskogJacob Hederos

Sverigedemokraterna säger nu att det är olyckligt att just arbetet med åtgärder mot invasiva arter har drabbats hårt av neddragningarna i årets miljöbudget.

– Det är förbryllande att sådan information kommer ut. Det är inget vi utläser från budgeten. Det var inte så vi hade tänkt neddragningen, att det skulle slå mot arbetet med invasiva arter, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, till Altinget.

Naturvårdsverket och landets länsstyrelser har larmat om att det inte finns några statliga medel alls till åtgärdsarbete mot invasiva arter under år 2023 och att det kommer få konsekvenser i naturen. Det enda som blir kvar är en person som arbetar med rådgivning vid varje länsstyrelse. Många åtgärder riskerar att ha gjorts i onödan och arbetet mot de oönskade arterna kommer med största sannolikhet att bli dyrare i längden, lyder varningen från miljömyndigheterna.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00