Sänkt miljöbetyg till regeringen under Anderssons ledning

Sedan Miljöpartiet lämnade regeringen har Socialdemokraternas miljöpolitik försämrats påtagligt, enligt en utvärdering från Naturskyddsföreningen. ”Så klart håller jag inte med om den bilden.” säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) till Altinget.

Tidigare regeringskollegorna Per Bound (MP) och Magdalena Andersson (S). I slutet av förra året hoppade MP av regeringen och Andersson blev statsminister. Efter har regeringens miljöpolitik påtagligt försämrats, anser Naturskyddsföreningen. 
Tidigare regeringskollegorna Per Bound (MP) och Magdalena Andersson (S). I slutet av förra året hoppade MP av regeringen och Andersson blev statsminister. Efter har regeringens miljöpolitik påtagligt försämrats, anser Naturskyddsföreningen.  Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

Miljöorganisationen Naturskyddsföreningen har gjort en utvärdering av de miljöpolitiska besluten under mandatperioden. Föga förvånande är det Miljöpartiet som hamnar överst på pallen, Vänsterpartiet får en silvermedalj och på bronsplats trängs Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Men vad gäller Socialdemokraternas miljöpolitiska göranden under de senaste fyra åren så är det skillnad på regering och regering. Helt enkelt så får partiet sämre betyg för sina beslut sedan Magdalena Andersson tog över taktpinnen, det vill säga sedan Miljöpartiet packade sina väskor och lämnade Rosenbad.

– Partiet får mestadels positivt omdöme för den politik man förde när man satt i regeringen tillsammans med Miljöpartiet. Men sedan Socialdemokraterna blev ensamt parti i regeringen har vi sett en påtaglig försämring, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl vid presentationen av granskningen och tog nedskärningar av klimatbistånd och sänkta bränsleskatter som exempel samt att Artskyddsutredningen och Havsmiljöutredningen båda hamnat i byrålådan.

Men det här är inte något som klimat- och miljöminister Annika Strandhäll tycker det finns fog för.

– Så klart håller jag inte med om den bilden, säger hon till Altinget.

Under Socialdemokraternas ledning – med och utan Miljöpartiet – har regeringen genomfört en ambitiös klimatpolitik, betonar Strandhäll och lyfter fram att miljöbudgeten ökat kraftigt, de gröna jobben som växer fram i Sverige och att statsminister Magdalena Andersson pekat ut att Sverige ska vara ledande i klimatomställningen.

Beslutet om bearbetningskoncessionen i Kallak och skattesänkningarna på fossila drivmedel är exempel där S-regeringen fått hård kritik från flera håll. Kan du förstå den kritiken?

– Det ska finnas en stark debatt. Men regeringen måste se till att vi har en klimatomställning som människor vill vara med på. Folk måste kunna ta sig till jobbet även när Putin attackerar Ukraina, säger Annika Strandhäll.

Ett annat parti som Naturskyddsföreningen anser har bytt miljöpolitisk kurs under slutet av mandatperioden är Vänsterpartiet, en kursändring som sammanfaller med bytet av partiledare från Jonas Sjöstedt till Nooshi Dadgostar.