Sänkt miljöbetyg till regeringen under Anderssons ledning

Sedan Miljöpartiet lämnade regeringen har Socialdemokraternas miljöpolitik försämrats påtagligt, enligt en utvärdering från Naturskyddsföreningen. ”Så klart håller jag inte med om den bilden.” säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) till Altinget.

Tidigare regeringskollegorna Per Bound (MP) och Magdalena Andersson (S). I slutet av förra året hoppade MP av regeringen och Andersson blev statsminister. Efter har regeringens miljöpolitik påtagligt försämrats, anser Naturskyddsföreningen. 
Tidigare regeringskollegorna Per Bound (MP) och Magdalena Andersson (S). I slutet av förra året hoppade MP av regeringen och Andersson blev statsminister. Efter har regeringens miljöpolitik påtagligt försämrats, anser Naturskyddsföreningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

Miljöorganisationen Naturskyddsföreningen har gjort en utvärdering av de miljöpolitiska besluten under mandatperioden. Föga förvånande är det Miljöpartiet som hamnar överst på pallen, Vänsterpartiet får en silvermedalj och på bronsplats trängs Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Men vad gäller Socialdemokraternas miljöpolitiska göranden under de senaste fyra åren så är det skillnad på regering och regering. Helt enkelt så får partiet sämre betyg för sina beslut sedan Magdalena Andersson tog över taktpinnen, det vill säga sedan Miljöpartiet packade sina väskor och lämnade Rosenbad.

– Partiet får mestadels positivt omdöme för den politik man förde när man satt i regeringen tillsammans med Miljöpartiet. Men sedan Socialdemokraterna blev ensamt parti i regeringen har vi sett en påtaglig försämring, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl vid presentationen av granskningen och tog nedskärningar av klimatbistånd och sänkta bränsleskatter som exempel samt att Artskyddsutredningen och Havsmiljöutredningen båda hamnat i byrålådan.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00