Så ska myndigheter kommunicera om covidbevisen

Från 1 juli ska det vara möjligt att skaffa sig ett covidbevis på att man genomgått vaccination. Myndigheterna arbetar nu för högtryck med att få all information på plats kring tjänsten och har skapat en verktygslåda för myndigheter och andra aktörer som behöver kommunicera kring intyget. 

Foto: Wiktor Nummelin, Adam Ihse/TT
Sanna Rayman

E-hälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning arbetar just nu för fullt med att kommunicera både till allmänheten och till relevanta aktörer om de så kallade covidbevisen.

Det gör man bland annat genom en pressbriefing som socialminister Lena Hallengren kallade till nu på förmiddagen – där även digitaliseringsminister Anders Ygeman och EU-minister Hans Dahlgren medverkar, men också genom att bistå andra myndigheter och aktörer med informationsmaterial och verktygslådor. 

Inte en resehandling

Under våren har de planerade intygen ofta kallats coronapass, men begreppet som myndigheterna nu använder är covidbevis. Det är också via sajten www.covidbevis.se som de digitala intygen inom kort ska kunna skaffas.

Under veckans myndighetsgemensamma konferens för att samordna pandemikommunikationen påtalade E-hälsomyndigheten enligt mötesanteckningarna även att man i samarbete med DIGG arbetar med att förklara innehållet i bevisen, att det inte är en garanti samt att detta inte är en resehandling i sig. Kanhända är det därför ordet "pass" har försvunnit ur bilden. 

Vaccinationsbeviset kommer först

Covidbevis är alltså inte ett, utan flera olika typer av intyg. Men från och med 1 juli finns dock endast ett intyg: vaccinationsbeviset.

Den som blivit vaccinerad (med två sprutor) ska logga in på www.covidbevis.se och genom en svensk e-legitimation hämta ett vaccinationsbevis. Detta bevis kan sedan användas för reor inom EU samt Norge, Schweiz, Lichtenstein och Island. Beviset i sig fråntar dock inte resenären ansvaret att själv ta reda på vilka regler som gäller i landet man ska resa till.

Det ska också vara möjligt att få covidbevisen på papper, exempelvis om man saknar svensk e-legitimation, via en blankett från E-hälsomyndigheten.

Provsvars/tillfrisknandeintyg senare i sommar

Senare i sommar, sannolikt 11 augusti, tillkommer även andra former av intyg på covidbevis.se. Då ska man även kunna hämta bevis på negativt covid-19-test samt bevis på tillfrisknande från sjukdomen. Tiden mellan 1 juli och 12 augusti gäller som i dag att man själv testar sig hos vårdgivare som utför PCR-test och ger reseintyg.

Verktygslåda för myndigheter och aktörer

Myndigheter och andra relevanta aktörer som kommunicerar om covidbevis och resor kan via e-hälsomyndighetens verktygslåda hämta informationsmaterial i form av affischer, infografik, film (se nedan) och flygblad med mera.

Verktygslådan finns här och rymmer både kortfattad information och särskilda informationsblad till exempelvis regioner och vaccinatörer.  

Enligt mötesanteckningarna tillkommer även översättningar av informationen till andra språk så småningom. Ambitionen är enligt e-hälsomyndigheten att detta arbete ska vara klart till 1 juli då tjänsten öppnar.  

 

Artikeln har uppdaterats. 

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Hans Dahlgren

Huvudsekreterare Socialdemokraternas partiprogram
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1971)

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00