Analys av 
Johanna Alskog

Så fick Sverige en industrikansler ändå

ANALYS. Det blev inte så mycket mer än en tumme av statsminister Stefan Löfvens svulstiga löfte om en industrikansler. Däremot så råkade visst miljö- och klimatminister Isabella Lövin att tillsätta en istället.

Svante Axelsson har varit nationell samordnare för Fossilfritt Sverige sedan sommaren år 2016. Fossilfritt Sveriges nuvarande uppdrag sträcker sig till december år 2024.
Svante Axelsson har varit nationell samordnare för Fossilfritt Sverige sedan sommaren år 2016. Fossilfritt Sveriges nuvarande uppdrag sträcker sig till december år 2024.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johanna Alskog

Statsminister Stefan Löfven höll visserligen sitt löfte från 2014 års valrörelse om att tillsätta en industrikansler. Eller mer än så. Dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) tillsatte till och med fyra stycken – ändå gick det hela i stort sett spårlöst förbi.

Men Sverige har en annan industrikansler, en som gör desto större avtryck. På onsdagen lämnade han ännu en rapport till regeringen, denna gång med rubriken "17 särskilt prioriterade förslag där regeringen behöver fatta beslut snarast". Den är undertecknad av "Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige", men det kunde lika gärna stått "industrikansler". För när har en regering senast haft en person som på samma sätt samlat svenskt näringsliv runt sig så som Fossilfritt Sverige-samordnaren Svante Axelsson gör?

Först Romson sen Lövin

Det var dåvarande miljöminister Åsa Romson som inrättade Fossilfritt Sverige och det var Isabella Lövin som i sin tur utsåg Svante Axelsson, då på väg att lämna Naturskyddsföreningen, till samordnare. Det är svårt att avgöra hur mycket av Fossilfritt Sveriges framgångar som hänger på valet av Svante Axelsson, men det är få personer i Sverige som besitter samma förmåga till entusiasm och optimism inför vår tids ödesfråga: klimathotet.

Det tjusiga med Fossilfritt Sverige är dess förmåga dels att få näringslivet att med branschernas så kallade färdplaner samlas kring klimatarbetet, dels att leverera politiska förslag till regeringen som närmast är remitterade. Och när näringslivet är med på banan, så är det svårt för den borgerliga oppositionen att protestera. Det är inte en oväsentlig faktor för en rödgrön minoritetsregering.

Vems röst är Svante Axelsson?

Det som skaver är den fossilfria industrikanslerns påfallande fria roll. Eller ja, de flesta gör ju framför allt vågen inför Fossilfritt Sveriges framfart. Det verkar med andra ord inte som om det skaver alls för särskilt många. Men det vore kanske på sin plats med en liten sten i skon. För vem är det egentligen som talar? Rent formellt är Fossilfritt Sverige regeringens utredning, men det är en utredning som inte liknar någon annan. I praktiken levererar Svante Axelsson beställningslistor direkt från näringslivet till regeringen, listor som alltid tas emot med stor entusiasm av de olika ministrarna.

Eller som Mats Engström skriver i sin bok Miljöpolitiska framgångar "Samtidigt finns ibland en oklarhet om var gränsen mellan stat och privata intressen går, exempelvis när Svante Axelsson undertecknar debattartiklar tillsammans med näringslivet som ställer krav på statliga subventioner."

Goodwill utan motkrav

Fossilfritt Sverige har onekligen bidragit till att få ut det svenska näringslivet på banan när det gäller klimatfrågan. Kanske är det ändå bra att då och då påminna sig om den enorma goodwill som Fossilfritt Sverige innebär för företagen och branschorganisationerna. Detta utan att de på något sätt är hindrade att på andra håll driva på förslag som inte alls gynnar klimatarbetet.

Därtill saknar Fossilfritt Sverige en självklar plats för aktörer utanför näringslivet, så som miljöorganisationer eller andra med ett annorlunda perspektiv. När förslagen från Svante Axelsson väl ligger på regeringens bord, kan det bli en tuff uppgift för den som har en annan åsikt att nå fram.

Löfven fick hjälp från MP

Det är oklart om Isabella Lövin anade att Svante Axelsson skulle göra Fossilfritt Sverige till det det är i dag. Men Stefan Löfven fick i alla fall till slut en industrikansler värd namnet, med lite hjälp från Miljöpartiet.

Nämnda personer

Svante Axelsson

Nationell samordnare Fossilfritt Sverige
Agronom, miljöekonomi, teologi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00