S-valanalys: Stenvändning inte tillräckligt konkret

Socialdemokraterna gick framåt i valet men förlorade regeringsmakten. Valanalysgruppen anser att kommunikationen hade behövt vara mer konkret. ”Vi behövde inte bara säga att vi skulle vända på varje sten för att bryta segregationen utan det behövde också konkretiseras”, säger Ida Karkiainen (S).

Leif Jakobsson och Ida Karkiainen har lett Socialdemokraternas valanalys och har nu överlämnat den till partisekreteraren Tobias Baudin.
Leif Jakobsson och Ida Karkiainen har lett Socialdemokraternas valanalys och har nu överlämnat den till partisekreteraren Tobias Baudin.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Socialdemokraternas valanalysgrupp pendlar mellan att vara nöjda och missnöjda över valresultatet. Å ena sidan gick partiet framåt i alla tre val.

– Det allra viktigaste är att vi lyckades bryta trenden av socialdemokratiska nedgångar i val efter val, säger Leif Jakobsson (S).

Å andra sidan förlorade partiet regeringsmakten.

– Och socialdemokrater vill regera, konstaterar samme Jakobsson.

Att partiet gick framåt tillskrivs inte till största del konkret sakpolitik, utan att väljarna hade förtroende för partiledaren Magdalena Andersson. Men samtidigt anser valanalysgruppen att partiet hade gjort ett bättre val om den konkreta sakpolitiken hade kommunicerats bättre.

– De politiska prioriteringarna hade behövts fyllas med mer konkretion. Vi behövde inte bara säga att vi skulle vända på varje sten för att bryta segregationen utan det behövde också konkretiseras med en handlingsplan: Här är 10 punkter det här vill vi, säger Ida Karkiainen.

När det gäller väljare pekar analysen inte ut var de nya väljarna kommer ifrån. De har kommit lite varstans ifrån.

– Det går inte att säga att det var de eller de, eller den eller den gruppen, säger Leif Jakobsson.

Däremot konstaterar analysgruppen att partiet tappar väljare bland de yngre och inte minst bland unga män.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.