SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde

Regeringen bråkar om klimatpolitiken inför öppen ridå och Klimatpolitiska rådets rapport bekräftar att de inte levererar, anser Socialdemokraterna. Men rådets tunga kritik avfärdas av SD:s Martin Kinnunen.

Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson vid onsdagens presentation av rådets årliga granskning.
Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson vid onsdagens presentation av rådets årliga granskning.Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Det var ont om beröm när Klimatpolitiska rådet, under ledning av ordförande Cecilia Hermansson, på onsdagsmorgonen presenterade sin årliga granskning av klimatpolitiken. För oppositionen innebär rapporten bekräftelse av den kritik man har mot regeringens beslut på det klimatpolitiska området.

Elin Söderberg är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon pekar på det som är granskningens, enligt henne, viktigaste slutsats.

– Det stora är att vi nu ser ökade utsläpp till följd av ändrad politik för första gången på två decennier. Det framhåller rådet, att även om utsläppen ökat tidigare, så är det första gången som det sker till följd av förändrad politik, säger hon till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00