Röda korset får nyckelroll i Sveriges ”vinterpaket” till Ukraina

Ett stödpaket till Ukraina som är större än de åtta tidigare tillsammans. Den humanitära delen uppgår till 720 miljoner kronor. ”Vi har prioriterat stora organisationer som kan få ut biståndsinsatserna väldigt snabbt, eftersom vi har vinter i antågande”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Byinvånarna i Yampil, Ukraina får bröd. Behoven är stora och Sverige har i veckan fattat beslut om ett stort stödpaket.
Byinvånarna i Yampil, Ukraina får bröd. Behoven är stora och Sverige har i veckan fattat beslut om ett stort stödpaket. Foto: Andriy Andriyenko/TT, AP
Anders Gustafsson

Regeringen presenterade ett ”vinterpaket” till Ukraina under onsdagen. Den större delen, tre miljarder kronor, består av militärt stöd. I anslutning till detta har regeringen också beslutat om ett akut biståndspaket om totalt 720 miljoner.

Cirka en tredjedel slussas via World Food Programme och näst mest går via fonder hos Världsbanken. Inom civilsamhället går man via ukrainska och moldaviska röda korset.

– Ingenting är viktigare just nu för mig än att kanalisera biståndsmedel till Ukraina. Det här är ett substantiellt paket, det handlar om 720 miljoner kronor. Det kommer inte att vara tillräckligt, men man kan notera att Sverige är en väldigt stor biståndsgivare till Ukraina. Det kommer att krävas ett långsiktigt och omfattande stöd under många år, säger Johan Forssell till Altinget. 

Vilka organisationer är det ni använder er av?

– Det är stora organisationer som redan har en närvaro. Det handlar om World Food Programme och Röda korset. Sedan är det ett minröjningsprogram som är kopplat till Danmark, säger Johan Forssell.

”Feministisk utrikespolitik” har ni tagit bort, men har ni tagit med kvinnors och flickors situation i planeringen?

– Vi tog bort det för att vi tycker att det skymmer innehållet. Men kvinnors och inte minst flickors situation är prioriterad och det lyfte vi i regeringsförklaringen. Många av dem som lider mest i Ukraina är kvinnor. Det stöd vi ger i dag ser jag framför mig kommer att kanaliseras till kvinnor och flickor, säger Johan Forssell.