Riksrevisor välkomnar ökat personansvar

FÖRVALTNING. Att utöka ansvaret vid tjänstefel kan leda till ökad rättssäkerhet för medborgaren, menar riksrevisor Íngvar Mattson. Men han varnar samtidigt för att det kan leda till mer rädda tjänstemän.

Riksrevisor Ingvar Mattson
Riksrevisor Ingvar MattsonFoto: Riksrevisionen
Mattias Croneborg

Riksdagen har uppmanat regeringen att se över tjänstemannaansvaret för statstjänstemän. I praktiken innebär det att om en myndighetsperson gör fel i arbetet riskerar han eller hon böter eller fängelse.

Bakgrunden

Dokumentation

Fängelse för tjänstefel

Enligt brottsbalken ska den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år.

Om gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter är att anse som ringa, ska inte dömas till ansvar.

Dessa bestämmelser om ansvar för tjänstemän fick sin huvudsakliga utformning 1975 genom den så kallade ämbetsansvarsreformen. Reformen var genomgripande och medförde en betydande avkriminalisering. Före ämbetsansvarsreformen gällde ett långtgående, särskilt straffrättsligt ansvar för offentligt anställda tjänstemän som innebar att de kunde dömas för:

  • Tjänstefel – att genom försummelse, oförstånd eller oskicklighet åsidosätta vad som åligger tjänstemannen enligt lag, instruktion eller annan författning, särskild föreskrift eller tjänstens beskaffenhet.
  • Tjänstemissbruk – att som tjänsteman missbruka sin ställning till förfång för det allmänna eller någon enskild.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00