Debatt

Replik: Vi vill säkerställa patientsäkerheten – även för den som beställer medicin på nätet

Läkemedelsverket vill öka förutsättningarna för att alla ska få sina läkemedel på ett säkert sätt, även när det sker via leverans från ett nätapotek. Det skriver Annika Babra, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsyn av apotek och detaljhandel, i en replik.

Vi vill givetvis bidra till fortsatt digitalisering men vi måste samtidigt värna patientsäkerheten, skriver Läkemedelsverket.
Vi vill givetvis bidra till fortsatt digitalisering men vi måste samtidigt värna patientsäkerheten, skriver Läkemedelsverket.Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Hela Sverige ska leva, Seniorerna och Tidningsutgivarna uttrycker för oro för att äldre och sjuka i glesbygd kommer att drabbas hårt om legitimering vid leverans av receptbelagda läkemedel skulle införas. Skälet till oron är Läkemedelsverkets förslag till nya föreskrifter om distanshandel vid apotek, ett förslag som Läkemedelsverket har bett fler än 30 instanser att lämna synpunkter på.

Läs också

Läkemedel kan vara livsfarliga

I Sverige är skyddet för patienten starkt. En del i det är skyddet av enskilda personers patient- och sjukdomsuppgifter. Denna märks tydligt för den som går och hämtar sina läkemedel vid fysiska apotek. Vid uthämtning måste personen legitimera sig och då ombud används måste denna ha fullmakt. Detta för att säkerställa att läkemedel och personuppgifter inte hamnar i orätta händer – ett läkemedel kan vara livsavgörande för en patient, och livsfarligt för en annan person.

I dag finns inte detta skydd för den som handlar läkemedel på distans. Det innebär inte att skyddet är oviktigt, utan att de regler som gäller inte har anpassats för nya köpbeteenden. Läkemedelsverkets förslag syftar till att öka förutsättningarna för att alla ska få sina läkemedel på ett säkert sätt, oavsett om det sker över disk på ett fysiskt apotek eller via leverans från ett nätapotek.

Genom att införa legitimering i samband med leverans säkerställs, enligt Läkemedelsverkets uppfattning, patientsäkerheten.

Genom att införa legitimering i samband med leverans säkerställs, enligt Läkemedelsverkets uppfattning, patientsäkerheten. Krav på legitimering är inget nytt. Redan i dag levereras stora mängder varor som kräver identifiering vid leverans, såsom tobak och alkohol men även både nikotinläkemedel och narkotikaklassade läkemedel.

Patientsäkerheten måste värnas

Näthandeln har underlättat livet för människor som har svårt att ta sig till affären eller till ett apotek, inte minst i glesbygden. Det ser Läkemedelsverket positivt på. Vi vill givetvis bidra till fortsatt digitalisering men vi måste samtidigt värna patientsäkerheten. Läkemedelsverkets ansvar är att se till att apoteken uppfyller kraven för att säkerställa patientens integritet och säkerhet.

De nu föreslagna föreskrifterna har remitterats till fler än 30 remissinsatser, däribland Sveriges Apoteksförening, företrädare för läkemedelsbranschen och för konsumentorganisationer. Läkemedelsverket kan konstatera att engagemanget hos remissinstanserna har varit stort och många har svarat utförligt. Läkemedelsverket analyserar nu remissvaren och kommer att utvärdera dessa.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00