Debatt

Replik: Vad vill egentligen Liberalerna med vården?

Amelie Tarschys Ingre (L) radar upp sina egna misslyckanden, och förordar samtidigt den stora satsning på primärvården som Vänsterpartiet har förhandlat fram i Region Stockholm. Vi kan inte annat än att tacka för stödet, skriver Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd, i en replik.

Patienter har svårt att veta var man ska vända sig och närakuterna bidrar till den hänvisningscirkus som vården är i dag, skriver debattören. 
Patienter har svårt att veta var man ska vända sig och närakuterna bidrar till den hänvisningscirkus som vården är i dag, skriver debattören. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jonas Lindberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det finns en bred samsyn i sjukvårdspolitiken att vårdcentralerna måste få en större del av budgetkakan. Fler svenskar ska få fast läkarkontakt, och varje läkare ska få ansvar för ett färre antal patienter. Det skulle både minska dödligheten generellt och lätta trycket på den överbelastade akutsjukvården. Vänsterpartiet vill gå den här vägen och det vill uppenbarligen även Liberalerna.

Sjukvården har fragmentiserats

Amelie Tarschys Ingres parti har fram till nyligen suttit i majoritet i Region Stockholm i 16 år. Men de har inte tagit tag i primärvården utan har med all kraft satsat på ytterligare privatisering och splittring av den offentliga sjukvården. I stället för att satsa på primärvården, som man nu säger sig vilja göra, har Liberalerna infört en ny vårdnivå mellan vårdcentralerna och akutsjukhusen: närakuterna. Det har fragmentiserat sjukvården ytterligare, patienter har svårt att veta var man ska vända sig och närakuterna bidrar till den hänvisningscirkus som vården är i dag. Resurserna som läggs på närakuterna hade gjort mycket större nytta på vårdcentralerna.

Läs också

Tarschys Ingre radar i sin debattartikel upp flera problem i vården i vad som närmast kan beskrivas som en inventering av den tidigare majoritetens politiska misslyckanden. Bristen på praktikplatser för läkare har länge varit en flaskhals som bidrar till personalbristen i sjukvården, inte minst när det gäller de allmänläkare som behövs för att bygga ut primärvården. Men när L suttit vid makten har de politiska lösningarna på de här problemen lyst med sin frånvaro.

”Magstarkt påstående”

En handlingsplan för hur vi ska nå 1100 invånare per allmänläkare arbetas i detta nu fram, likaså en plan för hur primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska öka år för år.

Liberalerna menar också att läkare på privata vårdcentraler är mer nöjda än sina kollegor på regionens egna vårdcentraler, och att vi har mycket att lära av de privata vårdbolagen. Ett magstarkt påstående, med tanke på att samma bolag tack vare den fria etableringsrätten bara öppnar sina vårdcentraler i länets rikaste och friskaste delar, där vinstfrukten hänger lägst.

Vänsterpartiet är sedan valet förra året samarbetsparti till det nya S-ledda styret i Region Stockholm. Vi har gått från ord till handling och förhandlat fram en rad reformer som på riktigt är de första stegen mot en stärkt primärvård. En handlingsplan för hur vi ska nå 1100 invånare per allmänläkare arbetas i detta nu fram, likaså en plan för hur primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska öka år för år. Vi välkomnar att Liberalerna tycks vara med på tåget, svårbegripliga debattinlägg till trots.

Läs tidigare inlägg i debatten

De stora sjukhusens tid är förbi

De stora sjukhusens tid är förbi. Det är dags för vänsterstyret att inse det och i stället lägga fram en politik som förbättrar den lokalnära vården, skriver Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd i Stockholm.

Nämnda personer

Amelie Tarschys Ingre

Oppositionsregionråd (L) i Region Stockholm, ledamot partistyrelsen
Pol. mag i statsvetenskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00