Debatt

Replik: Sverigedemokraterna sprider skrämselpropaganda om migration till EU

Självklart ska vi komma åt fusket och utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare. Men Sverige och EU behöver arbetskraftsinvandring, skriver Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C) och kandidat i Europavalet.

Centerpartiet är i dag ensamt i Sverige om att driva en rimlig kompetensförsörjningspolitik, skriver Abir Al-Sahlani (C).
Centerpartiet är i dag ensamt i Sverige om att driva en rimlig kompetensförsörjningspolitik, skriver Abir Al-Sahlani (C).Foto: Mathieu Cugnot/EU-parlamentet
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Maria Rosander blandar medvetet ihop asyl och arbetskraftsinvandring. När de skriver om migration från Afrika till EU och kritiserar min och Centerpartiets resolution om att förenkla arbetskraftsinvandring till EU blandar de avsiktligt ihop asyl och arbetskraftsinvandring.

Altingets gratis nyhetsbrev

Företagsfientlig politik

Asyl handlar i första hand om att hjälpa människor som flyr för sina liv. Arbetskraftsinvandring andra handlar om att ge våra företag möjlighet att hitta rätt kompetens för att växa. Det här är ett typiskt sverigedemokratiskt förhållningssätt till migration. Korten blandas ihop för att bygga upp skrämselpropaganda.

Läs också

För Sverige och EU behöver arbetskraftsinvandring. Företagen skriker efter kompetens, som de inte kan hitta på hemmaplan i dag. Ingen företagare vaknar på morgonen och tänker att ”jag ska rekrytera en civilingenjör från Nigeria”. Du börjar med att söka lokalt och regionalt, sedan nationellt och i EU och till sist, om man inte lyckats, bortom vår unions gränser.

Enbart i Sverige visar Arbetsförmedlingens yrkesprognos att det kommer att saknas 100 000 utbildade inom bland annat sjukvården, IT-sektorn och industrin. I hela EU tappar vi varje år två procent av ökad produktivitet på grund av brister i matchningar på arbetsmarknaden. 2022 bidrog arbetskraftsinvandringen med 43 miljarder kronor till BNP, och 14 miljarder kronor till skatteintäkterna. Att säga nej till det är att driva företagsfientlig politik.

Slå inte ut hela branscher

Självklart ska vi komma åt fusket och utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare. Vi lyssnar till arbetstagarorganisationerna, och tar med oss inspel om hur vi bättre och mer effektivt kan skydda arbetskraftsinvandrare. De arbetsgivare som utnyttjar sina anställda ska åtalas och dömas.

Weimers var utsedd som representant för sin partigrupp, men dök knappt upp på ett enda möte.

Men bara för att vissa fuskar, kan vi inte slå ut hela branscher. Därför har också jag som förhandlare för flera lagförslag om jobbat för stärkta rättigheter för arbetskraftsinvandrare till EU. Ett exempel är att de enklare ska kunna byta jobb om de utnyttjas, så att de inte tvingas stanna kvar hos en hänsynslös arbetsgivare som utnyttjar dem, på grund av rädslan att förlora sitt arbetstillstånd. SD röstade nej till den här lagen.

Centerpartiet är i dag ensamt i Sverige om att driva en rimlig kompetensförsörjningspolitik. Vi lyssnar på företagen och deras bekymmer. Och det är många som larmar. Senast häromveckan larmade Installatörsföretagen om att de som bygger Sveriges elnät kan tvingas att lämna vårt land snart på grund av lönegolvet. Det innebär i sin tur att målet om en omställning till ett mer hållbart samhälle försenas.

Mycket snack men ingen verkstad

Regeringen slår helt undan benen på de gröna näringarna. Tre av fem företag kommer att påverkas negativt av lönegolvet. Det blir dyra jordgubbar i år, men Charlie Weimers och SD kommer inte att kompensera svenska folket för det.

Slutligen ska det också påpekas att Charlie Weimers satt med och förhandlade resolutionen om arbetskraftsinvandring han nämner i sin text. Eller satt med och satt med. Weimers var utsedd som representant för sin partigrupp, men dök knappt upp på ett enda möte. Det vet jag, för jag var den som ledde förhandlingarna och deltog i alla möten.

Efter fem år i Europaparlamentet har jag noterat att detta är högerpopulisternas sätt att arbeta. Det är mycket snack, men ingen verkstad. En röst på SD och Charlie Weimers är uppenbarligen en röst på en politisk influencer som inte alltid behagar dyka upp på jobbet. Det hoppas jag att väljarna beaktar när de röstar den 9 juni.

Läs tidigare inlägg i debatten

SD: Bara Sverigedemokraterna röstar emot mer migration från Afrika till EU

Den största drivkraften för migration till Europa från Afrika är önskan om ett bättre liv. Men det sker på bekostnad av vårt eget välstånd, skriver Charlie Weimers, Sverigedemokraternas delegationsledare i Europaparlamentet, och Maria Rosander, kandidat (SD) till Europaparlamentet.

Nämnda personer

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)
fil. kand. statsvetenskap (Karlstads uni., 2007)

Maria Rosander

Polis, ledamot i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun (SD), kandiderar till Europaparlamentet (SD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00