Debatt

Replik: Miljöpartiets agerande i folkbildningsdebatten är en fars

Den högljudda skrämselpropagandan om Sverigedemokraterna som ett hot mot demokratin faller platt när den kommer från en riksdagsledamot vars partikollegor lagt förslag om att styra SVT och public service. Det skriver SD:s Bo Broman och Cassandra Sundin.

Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi. Att verka för ökad bildning hos folket har aldrig varit Miljöpartiets starka sida, skriver debattörerna. 
Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi. Att verka för ökad bildning hos folket har aldrig varit Miljöpartiets starka sida, skriver debattörerna. Foto: Anders Wiklund/TT
Bo Broman
Cassandra Sundin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraternas folkbildningspolitik har diskuterats flitigt under lång tid. Oavsett hur ofta partiets ställningstaganden upprepas i offentliga sammanhang tycks budskapet inte nå fram hos vissa.

Vårt parti värnar folkbildningens kärna och ursprungliga syfte. Att stärka demokratin och höja bildningsnivån i samhället är en fundamental inställning i vår socialkonservativa ideologi.

Högljudd skrämselpropaganda

Mats Berglund (MP) räknar upp flertalet argument för folkbildningens funktion och ändamål. Vidare menar han att dessa syften står i strid med Sverigedemokraternas politik, detta med hänvisning till lokala budgetsatsningar i vissa kommuner. Vilka budgetsatsningar som har gjorts i olika kommuner runtom i landet har sannolikt gjorts utifrån, vad man kan anta är, tuffa prioriteringar och lokala omständigheter.

Läs också

Om Miljöpartiet vill framstå som ett seriöst parti bör fokus i stället ligga på att debattera sina meningsmotståndares officiella partipolitik och förstå syftet med de förslag som presenteras där.

Då detta budgetförslag har samma anslagsnivå för folkbildningen som regeringens budget blir okunskapen hos ledamoten extra tydlig.

Den högljudda skrämselpropagandan om Sverigedemokraterna som ett hot mot demokratin faller dock platt när den kommer från en riksdagsledamot vars partikollegor lagt förslag om att styra SVT och public service efter deras egen politik

Okunskap extra tydlig

Mats Berglund hänvisar dessutom till det gemensamma budgetförslag SD, M och KD presenterat. Då detta budgetförslag har samma anslagsnivå för folkbildningen som regeringens budget blir okunskapen hos ledamoten extra tydlig. Felaktigheterna i folkbildningsdebatten tycks stå sig starka och meningsmotståndares skrämselpropaganda fortsätter, men att verka för ökad bildning hos folket har å andra sidan aldrig varit Miljöpartiets starka sida.

Läs tidigare inlägg i debatten

MP-ledamot: De blåbrunas agerande i folkbildningsfrågor är upprörande

Tusentals människor möts varje dag i studiecirklar, studieförbund och folkhögskolor. Dessa forum är särskilt viktiga för personer med funktionsvariation, nyanlända och de som har hoppat av skolan. Men det verkar de blåbruna inte bry sig om. Utvecklingen vi ser på kommunal nivå oroar oss, skriver Mats Berglund (MP).

Nämnda personer

Mats Berglund

Riksdagsledamot (MP)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00