Regeringen lägger ner Karensutredningen

Karensutredningen skulle redovisats till hösten. Nu blir utredningen, som tittar på karensavdragets vara eller inte vara, en i raden av de utredningar som skrotas av regeringen. 

Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar, säger fackförbundet Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Altinget.
Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar, säger fackförbundet Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Altinget. Foto: Claudio Bresciani/TT
Rebecka Prahl

Ska karensavdraget tas bort och vilka samhällsekonomiska konsekvenser får det i så fall? Den frågan skulle utredare Ann-Zofie Duvander svara på. Under torsdagen väntas regeringen i stället fatta beslut om att lägga ner utredningen. 

Karensutredningen, som skulle redovisats senast 29 september, skulle också väga in konsekvenserna av att karensavdraget tillfälligt slopades under pandemin och analysera vilka konsekvenser ett slopat karensavdrag skulle få för arbetsgivarnas sjuklönekostnader.

Nu blir den i stället en i raden av S-tillsatta utredningar som skrotas av Kristerssons regering. 

Fackförbundet Kommunal driver frågan om att karensavdraget behöver avskaffas för gott. 

– Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar. Det här är en fråga som berör de flesta arbetare, säger förbundsordförande Malin Ragnegård till Altinget och fortsätter: 

– Kommunals medlemmar står i fronten. De jobbar med människor som är i behov av vård och omsorg och då blir man smittad på jobbet. Det hör liksom till, och då är straffavgiften som man får i karensavdraget fruktansvärt orättvis. Det slår väldigt hårt ekonomisk. 

Ragnegård menar att det nu kommer bli svårare att driva frågan om att avskaffa karensavdraget. 

– Det blir svårare när regeringen inte ens är beredd att lyssna in eller se över frågan i en utredning. Då har man helt stängt dörren och visat att man är ointresserad av att ta i frågan när den är så akut för välfärdsarbetare.