Regeringen föreslår sänkt A-kasseavgift – Centern kritiskt

Den kommande höstbudgeten kommer innehålla förslag på inkomstskattesänkningar och reduktioner på sammanlagt 10,5 miljarder kronor. En del i detta är en skattelättnad på A-kasseavgiften. Det gillas inte av C.

Martin Ådahl gillar skattesänkningar, men tycker inte att bidrag ska prioriteras när ekonomin ska återstartas.
Martin Ådahl gillar skattesänkningar, men tycker inte att bidrag ska prioriteras när ekonomin ska återstartas. Foto: Janerik Henriksson/TT
Johan Manell

Regeringens skatteförslag består av tre delar som tillsammans ska sänka skatten med 10, 5 miljarder kronor. Den största delen står en allmän skattereduktion för. Reformen är tänkt att bidra till en ökad konsumtion för att få snurr på hjulen i ekonomin igen.

De andra två delarna består av sänkt skatt till dem med sjuk- och aktivitetsersättning, samt en skattereduktion på en fjärdedel av A-kasseavgiften. Det är dessa två delar Centerpartiet har problem med.

– Det är ju fråga om vad man ska prioritera i återhämtningen. Nu är det en stor mängd arbeten som kommer upp här och det gäller att få in så många som möjligt i arbete på så kort tid som möjligt. Då måste prio vara där och inte på att höja bidragsdelarna, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson till Altinget.

Regeringen behöver stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet för att budgeten ska gå igenom. Men Martin Ådahl tror inte att delarna kring A-kassan är riktade till V utan snarare för att lugna de egna leden.

– Jag upplever att det är ett försök att appellera till Socialdemokraternas vänsterflygel, säger han.

När det gäller sjukersättningen så menar Ådahl att det är bra att de som inte har ett alternativ får ordentliga ersättningar. Men han är ändå inte nöjd med det förslaget, i det här läget.

– Det är inte så vi ska prioritera när vi ska ur krisen utan det måste vara fokus på att i första hand få in så många som möjligt i jobb. Det är inte alla som kan men det är många som går över till olika former av anställningar. Frågan är var man ska lägga krutet under en återhämtningsfas och då är det ju i första hand att lägga det på att få tillbaka jobben och få igång motorn i svensk ekonomi, säger han.

Martin Ådahl har precis bytt från arbetsmarknadspolitisk talesperson till att bli ekonomisk-politisk talesperson. Vem som tar över arbetsmarknadsfrågorna för Centerpartiet är ännu inte klart. Men när det gäller den heta diskussionen kring förändringar i LAS så kommer Martin Ådahl fortsatt vara med och driva på.

– Jag kommer dra mitt strå till stacken för det har varit ett projekt som pågått under så många år och varit ändå en så stor framgång för Sverige så vi måste se det i hamn.