Regeringen backar – tillsätter expressutredning för att se över amorteringskraven

I måndags sa finansmarknadsministern att ”Amorteringskravet har tjänat Sverige väl”. Men på tisdagen kom nya bud, då Max Elger (S) gav Finansinspektionen i uppdrag att se över amorteringskraven och bolånetaket. Branschrepresentanter är nöjda, men Elger vill inte ropa hej ännu. "Det är att gå händelserna i förväg”

Foto: TT/Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer
Louise Carlsson-Örning

I förra veckan berättade Vänsterpartiet för Altinget att de svängt i frågan om det utökade amorteringskravet och att de vill att kravet ses över mot bakgrund av ökad inflation och höjd ränta. Sen tidigare har även C, SD, KD och L sagt att de vill slopa kravet. 

Regeringen har varit mer försiktiga och velta avvakta den ekonomiska utvecklingen. Så sent som under måndagen sa Finansmarknadsminister Max Elger (S) till Altinget att man inte ändrat uppfatting om det utökade amorteringskravet. 

– Nej, vi har inte ändrat våra ställningstaganden. Amorteringskravet har tjänat Sverige väl, sa han då. 

Men redan på tisdagen var beskedet något annorlunda. Då gav Finansmarknadsminister Max Elger (S) Finansinspektionen i uppdrag att se över de båda befintliga amorteringskraven samt bolånetaket. 

Konsekvenserna av såväl högre räntor som ökade priser kan bli kännbara

– Konsekvenserna av såväl högre räntor som ökade priser kan bli kännbara för svenska hushåll, inte minst för de med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler. Mot bakgrund av detta ekonomiska läge får Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera bolånetak och amorteringskrav, säger finansmarknadsminister Max Elger i ett pressmeddelande.

Men även om regeringen nu är beredd att se över restriktionerna vill ministern inte heller nu säga om det kommer att bli aktuellt med en lättnad av kraven eller inte.