Propp om demokrativillkor försenad – statssekreteraren kallar till möte

En försenad proposition. En statssekreterare som bjuder in civilsamhället till möte – och en tidigare statssekreterare som ger sig in i debatten. Demokrativillkoren blir en allt hetare politisk fråga.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor. Foto: Ali Lorestani/TT
Anders Gustafsson

Enligt propositionsförteckningen skulle regeringen lägga sitt förslag om demokrativillkor i juni. Men i slutet av förra veckan gav kulturministerns stab nytt besked till Altinget: Den kommer ”före valet”.

I samband med Altingets intervju med kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) fick hon en skriftlig fråga om regeringen skulle fatta beslut om propositionen vid regeringssammanträdet den 30 juni. Svaret uteblev.

Efter påminnelser, och efter att intervjun hade publicerats, kom besked via sms från kulturministerns pressekreterare: ”Det stämmer inte att beslut om propositionen är försenat. Det kommer före valet. När beslutet är fattat kommer det att kommuniceras.”

Eftersom ”före valet” kan innebära allt mellan att regeringen fattar beslut om propositionen redan den här veckan, till att den läggs fram senare i höst, så fick hon följdfrågan om det betyder ”i närtid” eller ”senare i höst”? Pressekreteraren svarar att det åtminstone inte är den här veckan.

Under tisdagen skrev tidigare kulturminister Amanda Linds (MP) dåvarande statssekreterare Helene Öberg en artikel i Kurage. Rubriken är ”Paradigmskifte om demokrativillkoret går igenom”.

Öberg skriver: ”Jag vill inte bidra till kritik mot kulturministern. Faktum är att jag själv bär en del av ansvaret för arbetet med demokrativillkor eftersom jag varit statssekreterare på kulturdepartementet tidigare den här mandatperioden.”

Altinget ringde henne.