Principiellt fall prövar gränsen för ökade utsläpp i vatten

Är det möjligt att öka utsläppen av särskilt förorenade ämnen i redan påverkade vatten? Under onsdagen tog Mark- och miljööverdomstolen upp ett fall som kan påverka villkoren för framtida miljötillstånd. Samtidigt pågår en process där ytterligare steg på EU-nivå kan förändra spelreglerna igen.

Anläggningen skulle placeras i hamnområdet i södra Helsingborg. <br>
Anläggningen skulle placeras i hamnområdet i södra Helsingborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jacob Hederos

På onsdagen inleddes förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen om Ragn-Sells ansökan att anlägga en återvinningsanläggning från avloppsslam av bland annat fosfor. Bolaget har överklagat, och fått prövningstillstånd, efter att först ha nekats tillstånd av Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Bolaget hänvisar till att anläggningen, som mottagit stöd från Klimatklivet, ger såväl stor resurshushållningsnytta som klimatnytta, samtidigt som den endast leder till försumbara utsläpp i de lokala vattnen i södra Helsingborg.

Men Mark- och miljödomstolen ansåg att det är svårt att tillföra ytterligare påfrestningar av de aktuella ämnena som klassas som ”särskilt förorenade”, då statusen för dessa i de aktuella vattnen redan befinner sig i den sämsta klassen i sammanhanget och därmed inte kan tillåtas få ytterligare påfrestningar. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00