Parlamentsassistent tar över SD-mandat: ”Det går inte att lura mig”

Den tidigare riksdagsledamoten Johan Nissinen tar klivet från assistentrollen hos Peter Lundgren till att ta över Jessica Stegruds EU-parlamentarikerstol. ”Jag ser fram emot att arbeta med energifrågorna”

"Jag vill gärna pusha på för att Europa ska satsa mer på kärnkraft" säger Johan Nissinen, tillträdande EU-parlamentariker för SD<br>
"Jag vill gärna pusha på för att Europa ska satsa mer på kärnkraft" säger Johan Nissinen, tillträdande EU-parlamentariker för SD
Foto: Arkiv 2014: Jonas Ekströmer/TT/
Jacob Hederos

Efter att Jessica Stegrud landat i att lämna EU-parlamentet för att ta klivet över till riksdagsarbetet, går SD:s EU-parlamentarikerstol nu till nästa person på partiets lista. Och det har aldrig varit något tvivel hos Johan Nissinen att acceptera platsen.

– En sån här chans får man bara en gång, säger han till Altinget.

Det är det som har varit den största fördelen med att ha varit assistent innan, för då kan du hela arbetet sedan innan

– Det är det som har varit den största fördelen med att ha varit assistent innan, för då kan du hela arbetet sedan innan – oftast bättre än ledamöterna själva – så det går inte att lura mig.

För Stegrud, som nu siktar in sig på att arbeta vidare med bland annat energifrågor i riksdagens näringsutskott, var det inte ett lätt beslut att lämna stolen.

Och en av ”de svåraste frågorna att lämna” är enligt Stegrud själv att släppa uppdraget som skuggrapportör för den konservativa ECR-gruppen i förslaget till en ny datachip-förordning.

Men även om Nissinen nu snabbt får sätta sig in i förhandlingen, så lär inläsningsprocessen gå fort.