Överblick: Statsministern får nytt palats och SD kan kräva ministerpost i ny regering

Statsministern får nytt palats. Nu kommer krav på att reglerna kring donationer till partier ska ändras. SD utesluter inte krav på ministerpost för att stötta ny regering. C har minskat motståndet mot kärnkraft.

Statsministerns bostad i dag, Sagerska palatset.
Statsministerns bostad i dag, Sagerska palatset.Foto: Bertil Ericson/TT
Josefin Lingström

Efter Kalla faktas avslöjande om att fem av åtta riksdagspartier försökte runda lagen om redovisning av partibidrag, har hittills två tagits ur tjänst av sina partier. S ekonomichef Magdalena Agrell och Liberalernas Lisa Flinth, ansvarig för strategiska ledningsstöd tagits ur tjänst, enligt TV4.

Nu kommer krav på reglerna ska skärpas för att stoppa hemliga pengagåvor till partier. Transparency international i Sverige, som kämpar mot korruption, anser att avslöjandet visar att insynslagen måste ses över.

– Det är en sån grundläggande lagstiftning som bland annat Europarådet pekar på måste fungera i praktiken också, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency international Sverige, till TV4.

SD vill ha ministerpost

SD utesluter inte att partiet kommer ställa krav om att få en ministerpost i kommande regeringen i utbyte mot att stödja den. De borgerliga partierna har varit tydliga med att SD inte kommer få en plats i regeringen.

Men det trissar upp priset för SD:s stöd till en M-ledd regering

– Om vi inte kan bevaka alla processer, så måste vi ha försäkringar på ett annat sätt på förhand, så ja, på det sättet blir det dyrare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT/Omni.

Nytt statsministerpalats

Förra året gjorde Statens fastighetsverk ett ovanligt köp när myndigheten köpte privatbostaden Villa Loviseberg i Solna för 59 miljoner kronor. Det var en av de dyraste bostadsaffärerna förra året. Nu avslöjar Kvartal att villan ska användas som statsministerns bostad när kvarteret Lejonet renoveras, där statsministerns nuvarande bostad Sagerska palatset ligger.

Den tänkta renoveringen av kvarteret Lejonet är tänkt att påbörjas våren 2024 och beräknas ta ett år.

– Vi köpte Villa Loviseberg för att ha beredskap för en evakueringskedja i samband med renoveringen av kvarteret Lejonet, där Sagerska ligger. Vi måste ligga i framkant, man kan inte skaffa en ersättningsbostad när det är dags för flytt, säger Peter Wallin, direktör vid Statens fastighetsverk, till Kvartal.

C om kärnkraften

I SVT:s partiledarutfrågning pressades C-ledaren Annie Lööf om kärnkraften. Partiet var tidigare kärnkraftsmotståndare, men har nu svängt i frågan. Men hon betonar att det inte ska ges statliga subventioner till kärnkraften, utan det ska få styras av ägarna och marknaden.

– Kärnkraften kommer att ha en roll men den främsta rollen kommer de förnybara energikällorna att ha.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00