Överblick: Skolansvaret utrett och C presenterar partiledarkandidater

MSB vill öka svenskarnas ansvar för Sveriges beredskap. Utredning om skyddsrum för civilbefolkningen lämnar förslag. Centerpartiets valberedning föreslår kandidater till partiledarposten. Och Lotta Edholm tar emot utredningen om ökat statligt ansvar för skolan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT, Fred MARVAUX / EU-parlamentet
Sanna Rayman

Klockan 11 i dag håller Centerpartiets valberedning en pressträff då de presenterar kandidaterna till att efterträda Annie Lööf som partiledare samt berättar om hur processen fram till partiets extrastämma i februari ska se ut. Pressträffen kan följas här.

Sedan Annie Lööfs avgångsbesked har partiprofiler som Emma Wiesner, Alireza Akhondi och Helena Lindahl sagt sig villiga att efterträda henne på posten. Favoriten Emil Källström, som lyfts fram av många, tackade tidigt nej. En annan utpekat het kandidat är Elisabeth Thand Ringqvist, som under de gångna veckorna har både debatterat tillväxt och skrivit uppdateringar i sociala medier om sin folkdräkt. Andra tänkbara kandidater (varav en del har tackat nej) porträtteras här av tidigare C-aktive Naod Habtemichael.

Skolansvaret utrett

Särskilde utredaren Thomas Persson skriver på DN Debatt om sina slutsatser i utredningen om ökat statligt ansvar för skolan.

Utredningen hade från början slutdatum i maj i år, men fick i mars ett tilläggsdirektiv av dåvarande skolministern Lina Axelsson Kihlbom (S), då med innebörden att utöver att utreda ett förstatligande av skolan även utreda hur skolan skulle kunna stärkas utan ett förstatligande. Tilläggsdirektivet kom efter att Januariavtalet upplösts och fick kritik, vilket Altinget rapporterade om då. Liberalerna såg det som ett sätt för S att städa undan frågan inför valet och Lärarnas riksförbund kallade det förändrade uppdraget ett ”svek mot lärarkåren”.

I sin artikel beskriver Persson således två alternativa sätt för staten att stärka sitt ansvar för skolan. Det ena innebär att den offentliga skolan förstatligas genom att staten tar över ”huvuddelen av kommunernas ansvar både som styraktörer inom de lokala skolsystemen och som huvudmän för de offentliga skolorna och komvux”. Det vore en historiskt stor reform, konstaterar Persson, som bedömer att reformen skulle ta 20 år att genomföra. Utredningens andra alternativ är ett stärkt ”systemansvar”, som handlar om ansvar för finansiering och resursfördelning, för kompetensutveckling för lärare och rektorer samt för kapacitetshöjande stöd, där ett krav för stöden ska vara obligatoriska kvalitetsdialoger mellan staten och huvudmännen.

Utredningen överlämnas till skolminister Lotta Edholm (L) 13.30 i eftermiddag. Pressträffen kan följas här. Följ Altingets beslutskedja om ärendet här

Svenskarnas ansvar för beredskapen ska ökas

Bara hälften av alla svenskar känner sig som en del av Sveriges beredskap. Därför satsar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nu på att stärka den svenska försvarsviljan, rapporterar TT.

Utgångspunkten för satsningen är bland annat en undersökning som myndigheten har gjort, som visar att medan 94 procent menar att Sverige är ett bra land att leva i, så är det bara 50 procent som känner sig som en del av landets beredskap.

Civilbefolkningens skydd utrett

Klockan elva tar ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), emot utredningen om civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap från utredaren och tidigare landshövdingen Britt Bohlin. Uppdraget har bland annat varit att analysera beståndet av skyddsrum och föreslå moderniseringar samt se över förmåga och ansvarsförhållanden. Pressträffen kan inte följas live, då överlämningen sker i ett bergrum med begränsad uppkoppling.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00