Skolutredning får nytt uppdrag – ”S vill slippa frågan i valrörelsen”

Utredningen om statligt huvudmannaskap ska nu komma med förslag på hur skolan kan stärkas – utan förstatligande. Samtidigt får utredningen förlängt till efter valet. ”Sosseri när det är som fulast” menar Liberalerna som drivit frågan om statligt huvudmannaskap sedan kommunaliseringen av skolan. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Rebecka Prahl Johan Manell

Ett av Liberalernas förslag i januariavtalet var att utreda ett förstatligande av skolan. Men nu får utredningen också ett tilläggsdirektiv att utreda hur skolan kan stärkas – utan att förstatligas, skriver TT.

– Januariavtalet gäller ju inte längre, och vi tycker väl att vi vill lösa ett problem. Därför ber vi utredaren att ge oss alternativ hur vi löser problemet, snarare än att ge lösningen i rubriken, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

I de ursprungliga direktiven står att utredaren bland annat ska ”föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan”. Tilläggsuppdraget är att ”Analysera hur statens ansvar för skolväsendet kan stärkas i andra former än genom ett förstatligande”.

Utredningen tillsattes i december 2020. Den skulle egentligen presenteras i maj 2022 men får nu förlängt till den 21 oktober.

Det är ett svek mot lärarkåren.

Liberalernas skolpolitiska expert Isak Skogstad ryter ifrån på Twitter, och menar att Socialdemokraterna förlänger utredningen för att ”S vill slippa frågan i valrörelsen” och därför ser till att den är klar först efter valet. 

”Det här är sanslöst. Sosseri när det är som fulast.” skriver han.