Alireza Akhondi (C) ger sig in i partiledarkampen

Europaparlamentarikern Emma Wiesner får konkurrens i kampen om partiledarposten. Nu meddelar Alireza Akhondi att han vill bli Annie Lööfs efterträdare.

Alireza Akhondi är näst på tur att vilja bli nästa partiledare för Centern.
Alireza Akhondi är näst på tur att vilja bli nästa partiledare för Centern.Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet
Axel Hyttnäs TelinLouise Carlsson-Örning

Centerpartiets bostadspolitiska talesperson och tidigare arbetsmarknadspolitiska talesperson Alireza Akhondi (C) är den andra kandidaten i partiledarkampen. Det meddelade han i ett inlägg på Facebook i fredags – som också var sista dagen för inlämning av nomineringar till valberedningen.

– Jag hoppas kunna bidra med den erfarenhet jag samlat på mig både från utanförskapets Tensta men också i mina yrkesroller inom både privat och offentlig sektor. Jag hoppas kunna bli en samlande kraft för partiet om jag får möjligheten, säger Akhondi till Altinget.

Han vill dock avvakta med att beskriva sin vision som han vill ta för partiet. Men säger att han ser Centerpartiet som ett tydligt mittenparti även framöver. 

– Jag känner mig trygg i den position som C befunnit sig i de senaste åren. Vi är i mitten av svensk politik, ett självständigt borgerligt parti. Vi har aldrig röstat rött, säger han. 

Akhondi kom först in i riksdagen efter förra valet 2018. Efter årets val utsågs han till att representera partiet i civilutskottet. I och med det utnämndes han också till partiets bostadspolitiska talesperson.

Ställs mot Wiesner

Först ut att kandidera var Emma Wiesner, som representerar Centerpartiet i Europaparlamentet. I en tidigare intervju med Altinget betonade hon att ”partiets grundläggande värderingar och idéprogram står fast” om hon blir vald.

– Jag är en annan typ av kandidat, en annan typ av politiker och en annan typ av ledare än vad Annie Lööf är. Oavsett vilken partiledare som väljs efter Annie så kommer det vara en ny person som får sätta sin prägel och sin agenda. Såklart kan man komma att lägga tonvikt på andra saker.

Läs också

Nämnda personer

Alireza Akhondi

Riksdagsledamot (C), bostadspolitisk talesperson
C-uppsats i företagsekonomi (Stockholms uni.), Handelshögskolans managementprogram för offentlig sektor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00