Överblick: Riksrevisor avgår och pengar till coronabekämpning

ÖVERBLICK. Regeringen ger myndigheter mer pengar för att möta spridningen av coronaviruset. KD vill se statligt ansvar för sjukhusbyggen. Vänsterpartiet får succésiffror i opinionsmätning. Riksrevisor avgår. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Kristdemokraterna vill se en nationell styrning av sjukhusbyggen, skriver Ebba Busch Thor (KD), partiledare, och Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande socialutskottet, på Aftonbladet debatt.

“I dag saknas ett samlat ledarskap som säkerställer att investeringarna verkligen används på bästa sätt för hela befolkningen.”, skriver de.

Kristdemokraterna vill på sikt se att regionerna avskaffas.

Coronapengar

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen får mer pengar för arbetet att motverka coronavirusets spridning, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

– Regeringen tar utbrottet av covid-19 på stort allvar. Därför beslutar vi nu att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får använda de resurser de behöver för att stärka beredskapen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Riksrevisor avgår

Riksrevisor Stefan Lundgren har bett riksdagen att få sluta sin anställning som riksrevisor den 1 april, skriver Altinget Rikspolitik. Ledningsstrukturen på myndigheten ska göras om genom att tre riksrevisorer blir en. Eftersom Riksrevisionen sedan tidigare har varit en riksrevisor kort gör Stefan Lundgrens besked att den frågan nu är löst.

– Det var en bra tajming. Jag tycker att förslaget med en riksrevisor är väldigt bra för Riksrevisionen långsiktigt. Då ska inte jag sitta här och fördröja att lagen kan träda ikraft, säger Stefan Lundgren till Altinget.

V-succén fortsätter

Vänsterpartiet fortsätter att gå som tåget i opinionen. I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning får partiet 10,4 procent. Det är det högsta stödet för Vänsterpartiet i mätningen på 15 år.

– Vi är jätteglada att så många håller med oss. Vi har sagt både före och efter valet att vi ska fajtas för jämlikhet och för att välfärden ska fundera. Det är precis vad vi gör, säger Aron Etzler, partisekreterare till tidningen.

Samtidigt får Socialdemokraterna sitt näst sämsta resultat någonsin i mätningen. Men partiet är ändå störst eftersom också Sverigedemokraterna minskar.

Warren hoppar av

Elizabeth Warren hoppar av kampen om att bli president i USA, skriver New York times. Warren har inte lyckats särskilt bra i Demokraternas premiärval. Efter att hon på den så kallade supertisdagen misslyckats med att vinna sin hemstat Massachusets avbryter hon sin kampanj.

Nu återstår tre presidentkandidater: Joe Biden, Bernie Sanders och Tulsi Gabbard.

Tema: Corona

Forrige artikel Utredare vill se färre officerare i högkvarteret Utredare vill se färre officerare i högkvarteret Næste artikel KDU-topp tar över KD-kvinnor KDU-topp tar över KD-kvinnor
Regeringen håller pressträff

Regeringen håller pressträff

Regeringen håller pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Deltar gör finansminister Magdalena Andersson, Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansmarknadsminister Per Bolund.