Överblick: Partiledarmöten om corona och mötesstopp kan vänta

ÖVERBLICK. Coronaviruset har gått in i en ny fas i Sverige. Det nya läget gör att Stefan Löfven ska träffa partiledarna för att diskutera åtgärder. Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner. Samtidigt trotsar andra myndigheter Folkhälsomyndighetens råd.

Ulf Kristersson på väg in för möte med Stefan Löfven.
Ulf Kristersson på väg in för möte med Stefan Löfven.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

I dag ska riksdagspartiernas partiledare träffas för att diskutera åtgärder till följd av coronaviruset. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i går kväll.

– Vi ska ta oss genom det och jag vill understryka att vi ska göra det tillsammans, säger Stefan Löfven, till TT.

Samtidigt har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sammankallat Finansiella stabilitetsrådet. Mötet kommer att hållas i dag onsdag, och med på mötet förutom Bolund är riksbankschef Stefan Ingves samt Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen och riksgäldsdirektören Hans Lindblad. Det skriver Altinget Rikspolitik.

Möten kan stoppas

Folkhälsomyndigheten flaggar för att rekommendera regeringen att besluta om att begränsa större sammankomster.

– Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att agera, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på tisdagskvällen.

Myndigheter trotsar

Sveriges radio rapporterar att myndigheter inte följer Folkhälsomyndighetens råd. Än så länge är rekommendationen att symptomfria personer som varit i riskområden kan gå till jobbet.

Men en lång rad myndigheter går emot det och uppmanar sina anställda att jobba hemifrån i 14 dagar. Bland myndigheterna som fattat sådana beslut finns Arbetsförmedlingen, Ekonomistyrningsverket, Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen, Försäkringskassan Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Riksbanken och Skatteverket.

– Om man har befunnit sig i något av Folkhälsomyndigheten utpekade riskområden, så förväntas man i samråd med sin närmsta chef jobba hemifrån i 14 dagar, säger Henrik Engström, chef för administrativa avdelningen på Pensionsmyndigheten, till SR.

Danmark

I Danmark vidtar regeringen åtgärder. Näringsminister Simon Kollerup (S) och skatteminister Morten Bødskov (S) presenterade på tisdagseftermiddagen en trestegsraket. Vilket altinget.dk rapporterar.

Det första är att arrangörer av evenemang som har ställts in kan söka om kompensation. Det andra är att företag ska få skjuta upp betalning av moms och inkomstskatt i fyra månader. Det tredje är att en coronaenhet inrättas. Där ska regeringen tillsammans med näringslivet löpande diskutera hur man kan minska de ekonomiska effekterna.

Biden drar ifrån

I USA har corona fått till följd av de demokratiska presidentkandidaterna Bernie Sanders och Joe Biden ställt in kampanjmöten. Men primärvalen i sex delstater kunde ändå hållas som vanligt på tisdagen. Rösträkningen pågår men Joe Biden har redan säkrat segern i fyra av delstaterna. Han kopplar därmed ett tydligt grepp om kandidaturen för Demokraterna. Möjligheten för Sanders att vända på läget och komma ikapp Biden är små, skriver SVT

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00