Överblick: Löfven har fått vaccin och M vill halvera antalet långtidsarbetslösa

Statsministern har fått sin första dos coronavaccin. M och V satsar på jobb i sina vårbudgetar. Åtal efter hot mot politiker i Skåne. Läs Altingets överblick.

Stefan Löfven får sin första dos coronavaccin.
Stefan Löfven får sin första dos coronavaccin.Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet
Johan Manell

I går fick Stefan Löfven (S) sin första vaccindos, rapporterar bland andra SVT.

Statsministern har inväntat sin prioriteringsgrupp. Region Stockholm har nu kommit till personer 60-64 år vilket innebar att det i går blev dags för Löfven.

– Det gjorde inte ont alls, jag kände det knappt. Sedan fick jag sitta kvar en kvart och vänta om det kom någon reaktion, men det gjorde det inte, sade han.

Stefan Löfven fick Pfizers vaccin. Men det fick han veta först i efterhand och han menar att det inte hade spelat någon roll för honom vilket han hade fått.

Skuggbudgetar

Moderaterna presenterade på morgonen sin vårbudget. I den fokuserar partiet på arbetslösheten. Bland annat vill M införa en jobbpremie till dem som är långtidsarbetslösa, rapporterar DN.

Modellen är inspirerad av Danmark och tanken är att personer som går från långtidsarbetslöshet till arbete ska få 10 procent extra av bruttolönen, med ett tak på 2 500 kronor i månaden. Premien ska kunna betalas ut i högst 18 månader. Kostnaden för förslaget beräknas vara 1,7 miljarder per år.

Tillsammans med andra åtgärder på totalt 10 miljarder är målet att om tre år ha halverat långtidsarbetslösheten.

– Det är ingen naturlag att Sverige ska ha en så hög långtidsarbetslöshet, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson. 

Även Vänsterpartiet presenterade sitt budgetförslag i dag. Också V har fokus på jobben, skriver Dagens industri.

Partiet vill att det läggs till ett sysselsättningsmål i det finanspolitiska ramverket. Som delmål vill partiet se en arbetslöshet på 4 procent och, i likhet med M, en halverad långtidsarbetslöshet.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Åtal efter politikerhot

I augusti 2018 sprängdes ett köksfönster i Landskrona. Det tillhörde kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) som också har mottagit ytterligare hot efter händelsen. Nu åtalas två män för olaga hot och skadegörelse, rapporterar SVT/Helsingborg.

– Det är allvarligt och jag menar att det är försvårande att man ger sig på folkvalda politiker. I dag är det också en straffskärpningsgrund enligt lag, säger Mathias Larsson, kammaråklagare vid Lunds tingsrätt, till SVT.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Ulla Andersson

Tidigare riksdagsledamot (V)
Förskollärare (Högskolan i Gävle)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00