Överblick: Lag om skolstängning snart på plats och föräldrapenningen ses över

ÖVERBLICK. Stängning av grundskolor kan få grönt ljus under torsdagen. Om statsministern insjuknar i covid-19 tar Morgan Johansson (S) över rodret. Regeringen ser över möjlighet till tillfällig föräldrapenning. KD vill upprätta en coronakommission. Läs Altingets överblick.

Under onsdagen klubbade utbildningsutskottet igenom ett förslag om att ge regeringen rätt att stänga landets skolor och förskolor. I dag torsdag väntas även riksdagen ge grönt ljus åt den nya lagen. Det skriver Dagens nyheter.

– Det är jätteviktigt att vi är åtta partier som är överens om att det här är ett extraordinärt läge och därför samlar man sig. Det är mycket positivt, säger utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S) till DN.

I sådana fall har regeringen från och med måndag nästa vecka befogenhet att fatta beslut om att stänga grund- och förskolor, om så skulle bli nödvändigt.

Tillfällig föräldrapenning

Regeringskansliet ser just nu över möjligheten till tillfällig föräldrapenning om skolor skulle komma att stängas. Det rapporterar Ekot.

I dag finns ingen möjlighet för föräldrar att få ersättning om de tvingas vara hemma med friska barn på grund av att skolan har stängt. Nu ses den möjligheten över och kan komma att ändras vid extraordinära situationer, som den vi ser i dag med covid-19.

Samordnar intensivvården

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att samordna och kartlägga den nationella lägesbilden över intensivvårdplatser, både hos offentliga och privata vårdgivare. Det skriver TT.

Socialstyrelsen får även i uppdrag att stödja och koordinera regioner i deras arbete med att utöka sin kapacitet.

Johansson ersätter Löfven

Om statsminister Stefan Löfven (S) insjuknar i covid-19 ersätts han av justitieminister Morgan Johansson (S). Det skriver Expressen.

Det är inte vice statsminister Isabella Lövin (MP) som kliver in som statsministerns ställföreträdare. Den funktionen tog Löfven bort under sin första mandatperiod. I stället faller valet på den minister som har tjänstgjort längst som statsråd.

Tillsätt coronakommission

Expressen debatt skriver Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson att regeringen omedelbart bör tillsätta en coronakommission.

"En oberoende corona-kommission behövs för att dokumentera, analysera och utvärdera regeringens, regionernas och berörda myndigheters handlande med anledning av spridningen av covid-19", skriver Oscarsson.

Syftet med att tillsätta kommissionen under rådande kris är enligt KD för att bättre stå rustade inför nästa kris, och för att slippa rekonstruera stora delar av händelseförloppet i efterhand.

KD kommer att väcka initiativet om en oberoende coronakommission i försvarsutskottet.

Forrige artikel Så ser coronaläget ut i regionerna Så ser coronaläget ut i regionerna Næste artikel Försvarsberedningen får ny ordförande och nytt uppdrag Försvarsberedningen får ny ordförande och nytt uppdrag