Överblick: Höjd pensionsålder och MP:s lokaltidningsbesvikelse

Stora skillnader i vaccinationstakt i regionerna. Daniel Helldén (MP) kritisk mot regeringen och Transportstyrelsen angående elsparkcyklar. Högskoleprovet genomfört. Det beslutades på M-stämman. 

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Sanna Rayman

Regeringen kommer inom kort föreslå ytterligare en höjning av pensionsåldern.
Pensionsgruppen, som består av ledamöter från S, M, C, L, KD och MP, är i praktiken överens om att man från 2023 tidigast ska kunna gå i pension vid 63 år. Det rapporterar Sveriges Radio. Gruppen har också enats om att gränsen för när man kan få garantipension ska höjas till 66 år, även detta från och med 2023.

SD och V ogillar båda Pensionsgruppen och krävde i våras att den läggs ned, vilket bland andra SVT rapporterade om.

– Jag anser att pensionsgruppen bör avveckla sig själv så tar vi den här diskussionen i Sveriges riksdag istället. Det sitter åtta partier i Sveriges riksdag, och så sitter det sex partier i den här pensionsgruppen. Jag tycker att det är en konstig och märklig företeelse, sade Oscar Sjöstedt (SD) till SVT då.

Helldén (MP) besviken i lokaltidning

I en intervju med Stockholmstidningen Mitti berättar trafikborgarrådet, numera riksdagskandidaten, Daniel Helldén (MP) att han upplever det som orättvist att han ”fått klä skott för allt som rör elsparkcyklar och oreda i staden”. Helldén menar att en stor del av ansvaret ligger ”hos Transportstyrelsen och regeringen”.

Han beskriver bland annat att staden väntade in en utredning från Transportstyrelsen som kom i våras. Helldén är dock är kritisk till innehållet och säger att utredningen inte gav många svar.

– När Transportstyrelsen i princip sade att de sket i frågan, då valde vi att själva gå framåt, säger han till Mitti.

Många städer brottas med problemen kring elsparkcyklar. Ett nytt förslag om avgifter och tillstånd ska snart klubbas i trafiknämnden i Stockholm. Exakt hur villkoren för tillstånd ska se ut är ännu oklart. 

Många M-beslut i helgen

Moderaterna samlades i helgen i Helsingborg för partistämma. Bland flera beslut valdes partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard in som ledamot i partistyrelsen, vilket bland andra Expressen rapporterar om.

Malmer Stenegard har i och med stämman fått partimedlemmarnas mandat att ta partiet till val på en åtstramad migrations- och integrationspolitik och får av Expressen frågan om det ligger en ironi att hon, som engagerade sig i M för den fria rörligheten, nu går till val på att begränsa den.

– Tvärtom, det här handlar om att rädda öppenheten mot omvärlden. Vi har tappat kontrollen, det visade sig ju inte minst hösten 2015 då människor bokstavligen gick över Öresundsbron, svarar Malmer Stenegard.

Andra beslut under M-stämman var att partiet ska verka för avskaffade länsstyrelser,
att man vill reformera miljöbalken samt att kostnaden för att anställa unga ska sänkas.

Läs även Altingets Johan Manells analys från M-stämman här

Högskoleprovet genomfört

Under helgen genomfördes årets utgåva av högskoleprovet. Enligt pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet gjordes detta ”utan några större incidenter” och med nära 40 000 anmälda provdeltagare.

– I slutet av nästa vecka börjar UHR genomgången av provdeltagarnas svar och eventuella tjänsteanteckningar från provledarna, säger Charlotte Johansson, enhetschef vid UHR. Den 30 november får provdeltagarna besked om sina resultat och UHR publicerar normeringstabellerna på Studera.nu.

Stora skillnader i vaccintakt

TT rapporterar om ökad smittspridning på en del håll i Europa, exempelvis i Ryssland, Ukarina och Rumänien, där nya restriktioner och stängda skolor åter är verklighet. En intensivvårdschef i Ukraina beskriver ett mer aggressivt och allvarligt sjukdomsförlopp än förra året, samt yngre patienter i intensivvården. 

Samtidigt kan pandemin snart vara över i Sverige. Det menade professor Joakim Dillner i SVT igår. Det orosmoment Dillner framför allt ser framför sig är om vaccinationerna av unga skulle tappa fart.

På det området syns emellertid stora skillnader i de yngsta åldersgrupperna, rapporterar Sveriges Radio. Ekots enkät visar att vissa regioner har kommit långt, medan andra halkar efter. I Region Jönköping har 45 procent av de unga i åldern 12-15 fått sin första dos, medan Region Värmland beräknar att inleda sin vaccinering av samma grupp om två veckor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00