Analys av 
Johan Manell

Kristersson vill locka S-väljare – rätt taktik men svårt att lyckas

Moderaterna vill locka S-väljare genom hårdare tag mot gängen, byggande av kärnkraft och att det ska löna sig att jobba. Det är avgörande för partiet att det lyckas om det ska bli ett regeringsskifte. Men hittills har det gått trögt för M att locka väljare över blockgränsen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal i Helsingborg.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal i Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT
Johan Manell

Ulf Kristersson ser tre huvudsakliga områden för en borgerlig regering att ta tag i: Gängkriminaliteten, fossilfri el (läs: kärnkraft) och bryta bidragsberoende. Förhoppningen är att det också ska locka väljare över blockgränsen från huvudkonkurrenten Socialdemokraterna.

”Låna ut röster”

Det var egentligen den stora grejen i Kristerssons tal. Visst, han radade upp förslagen Moderaterna har på rättsområdet, klimatområdet och i jobbpolitiken. Men det som stack ut var att han i talet också vände sig direkt till väljare som tidigare har röstat på S och ber dem att ”låna ut sin röst” i nästa val för att Moderaterna ska ta itu med just dessa problem. Samma budskap kablades i dag också ut i en stor annons i Aftonbladet.

Rätt men inte lätt

Det kan framstå som oblygt att så öppet flörta med S-väljare. Men det är uppenbart att Moderaterna behöver lyckas med det för att få till ett maktskifte. Det är däremot ingen lätt uppgift.

Om man utgår från SCB:s senaste partisympatiundersökning så har Moderaterna ökat sitt väljarstöd sedan riksdagsvalet 2018. Men de nytillkomna väljarna kommer främst från den egna planhalvan, från KD och SD. Det är bara 0,7 procent av Moderaternas nya väljare som kommer från S.

Detta samtidigt som fokus har varit just på lag och ordning, som är Moderaternas kärnfråga.

Motståndaren

Ulf Kristersson sade själv på en pressträff efter talet att han tror att det kommer att hända mycket fram till valet. Det här får ses som ett startskott på kampen om mittenväljarna. Snart har Socialdemokraterna kongress. Det som beslutas där spelar också roll för hur Moderaternas flörtande kommer att betala sig.

För och emot

När Fredrik Reinfeldts moderater lyckades locka över väljare från S, var det genom att kliva fram på traditionella socialdemokratiska områden. Nu ska Moderaterna försöka få tidigare S-väljare att lockas av partiets politik i frågor som traditionellt är moderata.

Det som talar för att det kan lyckas är att dessa frågor är i fokus i debatten. Det som talar emot är att frågorna har varit i debatten en längre tid och att M inte redan har lyckats locka över fler.

Jämn kamp

Samtidigt kommer de små partierna att avgöra mycket. Både Miljöpartiet och Liberalerna balanserar på eller ligger under spärren. Om inte Liberalerna kommer in kanske inte M får till sin regering ändå. Och omvänt, om MP skulle halka ur, så behöver kanske inte M lika många tidigare S-väljare.

Moderaterna beräknar att det potentiellt handlar om 150 000 väljare som skulle kunna byta från S till M. Men i ett tajt val kan det räcka med att bara en del av dessa byter sida. Räkna med att denna väljargrupp kommer att uppvaktas, både av Ulf Kristersson och Magdalena Andersson.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00