Analys av 
Axel Hyttnäs Telin

Lordi är EU-kandidaternas favorit efter stödröster från SD

Alexander Rybak och Johnny Logan går hem hos övriga partier, men tack vare stödröster från SD är det ”Hard rock hallelujah” som är EU-kandidaternas storfavorit. Det finns säkert mycket att lära av den här statistiken, det är dock oklart exakt vad.

“Rock ’n’ roll
angels, bring thine hard rock hallelujah”, säger Sverigedemokraterna.
“Rock ’n’ roll angels, bring thine hard rock hallelujah”, säger Sverigedemokraterna.Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

Politico och flera andra medier har beskrivit Ursula von der Leyen som EU-kommissionens drottning. Bland den mindre politikintresserade delen av det europeiska folket är det snarare Loreen (eller möjligen Petra Mede) som helst bör tituleras ”Queen of Europe”.

Med bara en månad kvar till EU-valet börjar Europa förbereda sig för den viktiga förtidsröstningen. Loreens efterträdare ska väljas den 11 maj.

Samtidigt som vi ställde mer politikorienterade frågor inför Altingets kandidattest, passade vi också på att fråga EU-kandidaterna om vilka deras favoritlåtar är från den klassiska sångtävlingen.

Det var en enkel uppgift: Välj vilken låt du vill, från 1956 till 2024, så länge bidraget inte har representerat Sverige i ESC. Men tio av kandidaterna valde ändå att bryta mot den enda regeln. Chockerande.

Att ”vägra svara något annat” än Euphoria eftersom ”den bara är bäst” innebär alltså att ens röst blir ogiltigförklarad. Sorry, Tomas Tobé.

Det gäller även Anna Maria Corazza Bildts röst på Måns ”Mums-Mums” Zelmerlöw.

Finland tar hem guldet

Så vilket Eurovision-bidrag är det som EU-kandidaternas hjärtan klappar lite extra för?

Svaret stavas Lordi. Finlands vinnarlåt från 2006, Hard rock hallelujah, tar hem segern och får politikernas douze points.

Men det är långt ifrån en jordskredsseger. Precis som när Miljöpartiet valde Daniel Helldén till nytt språkrör skiljer det sig även här med en enda röst.

Favoritbidragen
  • 1: Hard rock hallelujah
  • 2: Fairytale
  • 2: Hold me now
  • 4: Rise like a phoenix
  • 5: Ein bißchen Frieden
  • 5: Fly on the wings of love

Norges Fairytale från 2009 och Irlands Hold me now från 1987, båda vinnarlåtar när det begav sig, får den här gången nöja sig med en delad andraplats.

Stödröster från SD

Av rösterna som har lagts på Lordi kommer hälften från Sverigedemokraterna. Faktum är att musiksmaken verkar skilja sig kraftigt åt mellan partierna.

Det här är partiernas favoritbidrag:

  • V: Satellite (Tyskland 2010) och Fairytale
  • MP: Think about things (Island 2020) och Hold me now
  • S: Cha cha cha (Finland 2023)
  • C: Fairytale
  • L: Rise like a phoenix (Österrike 2014)
  • M: Fly on the wings of love (Danmark 2000)
  • KD: Waterloo (Sverige 1974)
  • SD: Hard rock hallelujah

Värt att notera är att Kristdemokraternas favoritlåt Waterloo egentligen inte gick att rösta på. Anni-Frid, Agneta, Björn och Benny är nämligen svenskar och you can not vote for your own country.

Undersökningen visar också att Miljöpartiet fortfarande är bittra över att Island inte fick vinna Eurovision 2020, och ger därmed tolv poäng till Daði og Gagnamagnið. Så här skriver Emma Nohrén, till vardags ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott, om bidraget Think about things:

”Tänk att när Island äntligen skulle få vinna så ställdes tävlingen in på grund av coronapandemin. Elakt. Jag är säker på att den skulle ha vunnit.”

Hon får även medhåll från Liberalernas åttonde namn på listan, Liberala ungdomsförbundets ordförande Erik Berg. Han skriver:

”Det var en av de värsta sakerna som hänt Eurovision att Island inte fick vinsten de förtjänade.”

Altingets gratis nyhetsbrev

Okunniga, fega eller ärliga?

Utav de 136 rösterna har mer än tre fjärdedelar lagts på en tidigare vinnarlåt. Exakt vad det beror på är en fråga som är svår att svara på.

Som jag ser det kan det bara betyda en av tre saker:

  1. Pressekreterarna vill välja ett ”säkert kort”, något folkligt, något som inte upprör. Samtidigt vill man även säga att deras kandidater tillhör ”det vinnande laget”.
  2. Kandidaterna gillar helt enkelt det som Europa gillar. Här behövs, enligt vissa, ”snille och smak”.
  3. Kandidaterna har inte tillräckligt stor kompetens på ESC-området. Här kan en utbildningsinsats behövas från Valmyndigheten eller EBU.

Glöm inte att rösta på din favoritlåt den 11 maj och i EU-valet den 9 juni. Här kan du leta fram politikernas favoritbidrag – och passa också på att ta Altingets kandidattest för att se vem som delar dina åsikter.

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

Emma Nohrén

Riksdagsledamot (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, talesperson miljö och jordbruk
Marin ekologi (Göteborgs uni., 2004)

Erik Berg

Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf), ledamot i partistyrelsen (L)
Ämneslärarprogrammet, Uppsala universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00