Stämmobeslut: Moderaterna vill reformera miljöbalken

Moderaternas arbetsstämma har beslutat att partiet ska verka för att miljöbalken bör reformeras. ”Vi behöver inte skruva i vissa delar av den utan behöver se över helheten”, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna menar att miljöbalken ”bör reformeras”. Hur den ska reformeras specificeras däremot inte.
Moderaterna menar att miljöbalken ”bör reformeras”. Hur den ska reformeras specificeras däremot inte.Foto: Patrik Svedberg
Johan Manell

Under ett utskottsmöte på Moderaternas arbetsstämma på torsdagen lades en mening till i partiets tillväxtproposition om att Moderaterna ska verka för att ”miljöbalken bör reformeras”. Sedan tidigare återfanns ett förslag om att ”begränsa prövnings- och överklagandeutrymmet i miljöbalken och införa en låg symbolisk avgift för att minska överklaganden till domstolarna”. Båda förslagen gick igenom.

”Skriven i en annan tid”

Att en reformering av balken lades till i elfte timmen förklarar Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, med att partiet vill förtydliga att det behövs en total översyn.

Det är uppenbart att miljöbalken delvis är skriven i en annan tid. 

Elisabeth Svantesson (M)
Ekonomisk-politisk talesperson

– Det är uppenbart att miljöbalken delvis är skriven i en annan tid. Vi behöver inte skruva i vissa delar av den utan behöver se över helheten och på det sättet reformera, säger hon till Altinget.

Däremot har partiet inte specificerat hur den ska reformeras.

Har de senaste turerna kring Cementa och LKAB påverkat?

– Det är två exempel. Men det finns många andra mindre exempel runt om i Sverige där företag eller privatpersoner uppfattar att man hindras från att göra klimatsmarta investeringar, säger Svantesson.

Ytterligare bred skrivning

Även i partiets miljöproposition lades en mening till av arbetsutskottet på torsdagen. Den röstades sedan igenom på lördagen. Där är formuleringen att Moderaterna ska verka för ”en översyn av miljöbalken så att den harmoniserar med dagens utmaningar och möjligheter”.

– Dagens beslut om miljöbalken var egentligen en ganska generell skrivning om att det behövs en översyn. Men inte i detalj exakt vad och hur, säger Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson, till Altinget och lägger till:

– Det har blivit tydligt givet Cementa, LKAB och flera andra fall att någonting behöver göras.

Läs också

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Jessica Rosencrantz

Riksdagsledamot (M), ordförande socialförsäkringsutskottet, förste vice gruppledare (M)
fil. mag nationalekonomi (Handelshögskolan, 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00