M-kompromiss: Kostnaden för att anställa unga ska sänkas – men oklart hur

Muf vill göra det billigare att anställa unga genom att slopa den allmänna löneavgiften. Men partistyrelsen vill inte låsa sig vid att det är just den delen av arbetsgivaravgiften som ska ändras. Det ledde till en kompromiss som inte innehåller några konkreta förslag.

Moderaterna ska sänka kostnaderna för att anställa unga. Men hur har partiet inte bestämt.
Moderaterna ska sänka kostnaderna för att anställa unga. Men hur har partiet inte bestämt.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Det mesta är Moderaterna överens om i arbetsmarknadspolitiken. Men inför arbetsstämman var det flera ombud som ville köra över partistyrelsen och ta bort den allmänna löneavgiften för personer under 26 år. Reformen som skulle kosta 7,5 miljarder kronor att genomföra avvisades dock av partistyrelsen.

Kompromiss

Men under ett åtta timmar långt utskottsmöte i Helsingborg landade partiet i en kompromiss. Även om det är en ganska fluffig sådan. Kompromissen som röstades igenom är nämligen att Moderaterna ska verka för ”att sänka kostnaden att anställa unga under 26 år”. Men mer konkret än så blir det inte.

– Vi får återkomma i ett senare skede hur det kan ske, säger Elisabeth Svantesson (M), till Altinget.

Missnöjt Muf

Moderata ungdomsförbundet som drivit frågan om slopande av den allmänna löneavgiften ställde sig bakom kompromissen men visar inte direkt någon entusiasm.

– Jag är inte nöjd. Det blev en vision snarare än en policy. Jag tycker att det är ett dåligt förslag. Vi måste ha reformer och inte visioner, säger Matilda Ekeblad.

Betydelsen

Meningarna går isär mellan Svantesson och Ekeblad om betydelsen av den antagna meningen. Svantesson menar att den ändå tydliggör att Moderaterna nu inte bara ska fokusera på långtidsarbetslösa utan också på de unga. Ekeblad däremot tror inte att den betyder någonting.

– Jag tror inte att det kommer hända någonting om jag ska vara ärlig. Jag tror att det kommer bli en typisk sån mening som hamnar i byrålådan, säger hon.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Matilda Ekeblad

Konsult Reform society, ledamot regionfullmäktige Region Östergötland
Fil. kand. i statsvetenskap (Linköpings uni., 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00