Överblick: Fler sjuka söker ekonomisk hjälp och coronavirus på minkfarmar

ÖVERBLICK. Kinesiska Huawei överklagar PTS-beslut och coronavirus härjar på fler minkfarmar. Allt fler sjukskrivna söker ekonomisk hjälp hos socialtjänsten och november är ovanligt varm. Rösträkningen i USA-valet snart klart. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Patric Söderström / TT
Marie Lundahl

En febril rösträkning pågår fortfarande efter det amerikanska valet. Enligt Omni/TT tar Joe Biden täten framför Donald Trump i delstaten Georgia, där han leder med 917 röster, enligt räkneinstitutet Decision Desk HQ.

Över 99 procent av rösterna är räknade, men räkningen pågår fortfarande på flera håll.

Fler sjukskrivna söker hjälp hos socialtjänsten

En granskning genomförd av tidningen Arbetet visar att totalt 13 procent av alla som gick till socialtjänsten och sökte ekonomisk hjälp under augusti månad samtidigt var sjukskrivna.

Majoriteten av dessa, omkring 16 500 personer, fick ingen ersättning alls av Försäkringskassan, trots sin sjukskrivning. Dessa personer är utförsäkrade och bedöms vara arbetsföra, trots sjukskrivning.

– Det här säger någonting om vidden av den fattigdom som har följt av att socialsystemet inte täcker alla, säger statsvetaren Niklas Altermark till tidningen.

Huawei överklagar svenskt beslut om 5G-utbyggnad

Kinesiska telekomföretaget Huawei överklagar Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att stänga ute bolaget från de centrala delarna av de svenska 5G-näten. Detta kan eventuellt försena den svenska 5G-utbyggnaden ytterligare, rapporterar SVD.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har uttalat sig i frågan för företagets räkning. Till SR säger han att 5G-auktionen nu kan behöva göras om.

Huawei driver redan rättsprocesser i frågan om hårdare förbud i Rumänien och Polen. I en debatt i Altinget gör Huaweis cybersäkerhetschef Andy Purdy ett kritiskt utspel mot PTS.

Fler minkfarmar med coronavirus

För två veckor sedan upptäcktes coronavirus på en minkfarm i Sölvesborg, och nu har viruset upptäckts på ytterligare nio minkfarmar i Blekinge. Det rapporterar DN.

Jordbruksverket har belagt farmarna med restriktioner och rutiner för att undvika smittspridning.

– Vi vet att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I Danmark ska landets alla minkar avlivas av rädsla för smitta mellan djur och människor. Det finns inga liknande beslut i Sverige.

Därför är det så varmt i november

Hösten har varit ovanligt varm och mild för årstiden. Under kommande vecka är temperaturen inte typiskt november utan liknar snarare när september övergår till oktober. Det rapporterar SVT.

– Tidigare i veckan berodde det på resterna från den tropiska orkanen Zeta, som drog in väldigt varm luft. Nu beror det varma vädret delvis på att vi har ett lågtryck som rör sig på nordliga banor och får med sig varm luft, men också på grund av att det varit blåsigt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Den så kallade föhneffekten innebär att blåsten ger ett mildare väder än vanligt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00