Överblick: "Antifuskgeneral" tillsätts och ex-partiledaren skrev Sabunis viktiga tal

ÖVERBLICK. Coronarelaterad brottslighet ska granskas genom en ny "antifuskgeneral". Den förre partiledaren Lars Leijonborg skrev Nyamko Sabunis (L) viktiga tal. Moderaterna vill tillsätta en granskande expertgrupp under corona. Centerpartiet vill se över äldres isolering. Läs Altingets överblick.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tillsammans med tidigare partiledare Lars Leijonborg.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tillsammans med tidigare partiledare Lars Leijonborg. Foto: Henrik Montgomery/TT

En särskild utredare får i uppdrag att granska nyttjandet av regeringens krispaket under covid-19 för att upptäckta eventuella fusk. Det meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Han blir vår antifuskgeneral som ska slå larm till regeringen, säger Morgan Johansson.

Det är Stefan Strömberg, tidigare riskpolischef samt vikarierande generaldirektör för Kriminalvården, som har utsetts till utredare.

Leijonborg skrev Sabunis tal

Den tidigare partiledaren Lars Leijonborg skrev Nyamko Sabunis (L) första tal som partiledare i Almedalen i fjol. Det avslöjar SvD.

– Jag skulle säga att det är ovanligt att en tidigare partiledare har en så framträdande roll, säger en källa till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD skrev Leijonborg även Sabunis tal vid partiets landsmöte i höstas, men med en del justeringar. Nyamko Sabuni var inte helt nöjd med utformningen, och bad sina medarbetare ändra en del av innehållet.

Ändringarna gjorde Leijonborg sur, enligt källor till tidningen, men relationen mellan dem är ändå fortsatt god. Den tidigare partiledaren har även en egen ingång till Liberalernas riksdagskansli, uppger källor.

M: Tillsätt expertgrupp

Under dagens partiledarmöte kommer Ulf Kristersson (M) att ställa krav på att en expertgrupp som granskar Sveriges coronastrategi tillsätts. Det skriver Aftonbladet.

– Gruppen ska följa utvecklingen och detaljerat titta på hur vi ska påbörja det som leder till att vi sakta men säkert avslutar de restriktioner som lamslår stora delar av svensk ekonomi, säger Kristersson till tidningen.

Expertgruppen ska bestå av ekonomer och medicinexperter. Moderaterna anser att det är "oklart vilken strategi som styr regeringens hantering av pandemin" och menar att det bland annat saknas transparens, enligt ett PM för förslaget som Aftonbladet tagit del av.

C: Se över äldres isolering

Ensamhet är ett farligt hälsohot. Därför bör riktlinjerna för äldres isolering under pandemin ses över, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson (C) till Ekot.

– Jag ser en annan mycket stor hälsorisk för den här gruppen nu och det är att man lever mer och mer i ensamhet. Det visste vi redan innan att det är väldigt farligt för den här gruppen eftersom det också leder till kroppsliga sjukdomar, säger Anders W Jonsson till kanalen.

Centerpartiet efterfrågar tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten om hur äldre kan umgås utan att riskera smitta. Exempelvis genom att vistas ute på ett visst avstånd mellan varandra.

Anders W Jonsson ska föra fram förslaget på dagens partiledarmöte, där även Folkhälsomyndigheten kommer att närvara.

Nämnda personer

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), gruppledare, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

Lars Leijonborg

Ordförande Friskolornas riksförbund, senior advisor Diplomat communications
Socionomexamen (Stockholms universitet, 1974)

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget