Omstartskommissionen vill fasa ut distansarbetandet

PRODUKTIVITET. Omstartskommissionen föreslår att kraven på läkarintyg återinförs, korttidsarbetet minskas och distansarbetandet fasas ut. 

– Om vi snabbt ska få igång arbetsmarknaden måste vi få igång de jobb som fanns innan coronapandemin, säger Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

I början på veckan lämnade Omstartskommissionen förslag på hur Sverige ska komma på fötter trots pågående coronapandemi. Kommissionen är ett initiativ av Stockholms handelskammare.

Ökad produktivitet

Konststycket är att hantera spänningen mellan behovet av att få igång samhällets produktivitet och att samtidigt hålla nere smittspridningen.

– Det finns massor av tjänster som behöver utföras. Vi måste se hur folk kan göra saker på det säkraste sättet, säger Nordström Skans.

– Stöd för korttidsarbete har varit väldigt väl utformat för den akuta krisen. Men för att få stödet är motprestationen från företagets sida paradoxalt nog att man inte producerar. På så sätt är det ett passiviserande stöd, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Nästan hälften av SD:s ex-ledamöter har lämnat partiet Nästan hälften av SD:s ex-ledamöter har lämnat partiet Næste artikel Överblick: Regeringen flaggar för publiklättnader och svenskarna tror på munskydd Överblick: Regeringen flaggar för publiklättnader och svenskarna tror på munskydd
Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

PRESSTRÄFF. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff om coronapandemins effekter på arbetsmiljön och berättar om nya regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket. Se den live här. 

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

BEREDSKAP. Sverige har fått grönt ljus att hysa EU-lager i Kristinehamn, med skyddsutrustning och medicinteknik vid kris. Beredskapslagret ska vara klart inom ett halvår.

– Sverige ligger oerhört väl strategiskt till, säger Anneli Bergholm-Söder, MSB.