Omstartskommissionen vill fasa ut distansarbetandet

PRODUKTIVITET. Omstartskommissionen föreslår att kraven på läkarintyg återinförs, korttidsarbetet minskas och distansarbetandet fasas ut. 

– Om vi snabbt ska få igång arbetsmarknaden måste vi få igång de jobb som fanns innan coronapandemin, säger Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

Foto: Hasse Holmberg / TT
Marie Lundahl
Oskar Nordström Skans, professor Uppsala universitet.
Oskar Nordström Skans, professor Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

I början på veckan lämnade Omstartskommissionen förslag på hur Sverige ska komma på fötter trots pågående coronapandemi. Kommissionen är ett initiativ av Stockholms handelskammare.

Ökad produktivitet

Konststycket är att hantera spänningen mellan behovet av att få igång samhällets produktivitet och att samtidigt hålla nere smittspridningen.

– Det finns massor av tjänster som behöver utföras. Vi måste se hur folk kan göra saker på det säkraste sättet, säger Nordström Skans.

– Stöd för korttidsarbete har varit väldigt väl utformat för den akuta krisen. Men för att få stödet är motprestationen från företagets sida paradoxalt nog att man inte producerar. På så sätt är det ett passiviserande stöd, säger han.

Stöd för korttidsarbete har varit väldigt väl utformat för den akuta krisen. Men för att få stödet är motprestationen från företagets sida paradoxalt nog att man inte producerar. På sätt är det ett passiviserande stöd.

Oskar Nordström Skans
Professor i nationalekonomi, Uppsala universitet.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00