Omstartskommissionen vill fasa ut distansarbetandet

PRODUKTIVITET. Omstartskommissionen föreslår att kraven på läkarintyg återinförs, korttidsarbetet minskas och distansarbetandet fasas ut. 

– Om vi snabbt ska få igång arbetsmarknaden måste vi få igång de jobb som fanns innan coronapandemin, säger Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

I början på veckan lämnade Omstartskommissionen förslag på hur Sverige ska komma på fötter trots pågående coronapandemi. Kommissionen är ett initiativ av Stockholms handelskammare.

Ökad produktivitet

Konststycket är att hantera spänningen mellan behovet av att få igång samhällets produktivitet och att samtidigt hålla nere smittspridningen.

– Det finns massor av tjänster som behöver utföras. Vi måste se hur folk kan göra saker på det säkraste sättet, säger Nordström Skans.

– Stöd för korttidsarbete har varit väldigt väl utformat för den akuta krisen. Men för att få stödet är motprestationen från företagets sida paradoxalt nog att man inte producerar. På så sätt är det ett passiviserande stöd, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Nästan hälften av SD:s ex-ledamöter har lämnat partiet Nästan hälften av SD:s ex-ledamöter har lämnat partiet Næste artikel Överblick: Regeringen flaggar för publiklättnader och svenskarna tror på munskydd Överblick: Regeringen flaggar för publiklättnader och svenskarna tror på munskydd
Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

ANALYS. Hade Centerpartiet varit verkligt osentimentalt i fallet Fredrick Federley hade han förmodligen kapats redan i förra veckan. Det som sker nu illustrerar snarare att det inom partier finns både sentimentalitet och vänskap, inte bara kallhamrad strategi.

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

ÖVERBLICK. Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i SCB:s partisympatiundersökning. Fredrick Federley (C) har inte partiledningens förtroende. Stefan Löfven (S) menar att det är regionerna som bär ansvaret för att äldre inte fått coronavård och landshövdingen i Norrbotten slutar.

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

INTERVJU. Medan Liberalerna på riksnivå ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning så styr Torkild Strandberg (L) Landskrona med ett stöd på över 30 procent. Han har också blivit invald i riksdagen fem gånger, men fyra gånger har han hoppat av.