Oklart när förslagen kommer som ska korta tillståndsprocesserna

Tidöpartierna har lovat att förkorta och förenkla miljötillståndsprocesserna, bland annat genom förslag från Miljöprövningsutredningen. Men regeringen kan inte ge besked om när en första proposition kan vara klar. ”Jag skulle önska att jag kunde sätta en prognos för det”, säger Ebba Busch (KD).

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) höll på onsdagen en pressträff om regeringens första 100 dagar med fokus på klimat- och energipolitiken.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) höll på onsdagen en pressträff om regeringens första 100 dagar med fokus på klimat- och energipolitiken.Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

Tidöpartierna är tydliga med att processerna miljötillståndsprövningen måste bli både enklar och kortare. Delvis ska detta genomföras med hjälp av delar av de förslag som miljöprövningsutredaren Peter Ardö lämnade över till förra klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) i början av sommaren.

Utredningen har också hunnit vara ute remiss, men någon proposition utifrån Ardös utredning eller någon annan proposition kopplad till miljötillståndsfrågan finns inte med i regeringens planering under våren. När förslag kan ligga färdiga för beslut är svårt att svara på, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Det här har vi tittat på omedelbart när vi tillträdde i oktober. Vi tittar på hur mycket vi kan skruva på det och när det är möjligt att gå fram. Jag skulle önska att jag kunde sätta en prognos för det, men vi har inte ett datum i dagsläget. Det handlar ju också om att ta tillvara på de synpunkter som kommit in från remissinstanserna, säger hon till Altinget vid en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om regeringens första 100 dagar vid makten.

– Kan vi gå fram tidigare än det som hittills aviserats i proplistan, så kommer vi att göra det. Det här är en absolut prioriterad fråga, fortsätter Ebba Busch.

I Tidöavtalet utlovas även en utredning tillsätts för att göra miljötillståndsprövningen mer flexibel, effektiv och förutsebar. När den utredningen ska sjösättas ger inte regeringen något besked om i dagsläget.

– Vi sitter just nu med den frågan på politiskt håll och klurar på hur vi ska lägga upp det arbetet på bästa sätt. Det gäller att vi gör det korrekt. Det kan inte vara på bekostnad av de miljökvalitetsmål och annat vi också har att förhålla oss till, säger Romina Pourmokhtari (L). 

De utredningarna ligger som de gör och om det finns en möjlighet att hantera de snabbare än vad vi har att utgå ifrån så kommer vi så klart göra det

Romina Pourmokhtari , Miljö- och klimatminister (L)
Enligt texten i Tidöavtalet framgår endast att det ska ingå i utredningsuppdraget att utnyttja befintlig flexibilitet i EU-regelverket samt att antalet myndigheter som kan föra statens talan i tillståndsärenden bör begränsas. Vilka delar på miljöprövningsområdet som regeringen i övrigt anser inte är utredda i vare sig Miljöprövningsutredningen eller Anders Danielssons Klimaträttsutredning vill inte Pourmokhtari svara på.

– Det kan jag inte uttala mig om just nu, utan de frågorna är i pipeline och de utredningarna ligger som de gör och om det finns en möjlighet att hantera de snabbare än vad vi har att utgå ifrån så kommer vi så klart göra det.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.