Oklart när förslagen kommer som ska korta tillståndsprocesserna

Tidöpartierna har lovat att förkorta och förenkla miljötillståndsprocesserna, bland annat genom förslag från Miljöprövningsutredningen. Men regeringen kan inte ge besked om när en första proposition kan vara klar. ”Jag skulle önska att jag kunde sätta en prognos för det”, säger Ebba Busch (KD).

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) höll på onsdagen en pressträff om regeringens första 100 dagar med fokus på klimat- och energipolitiken.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) höll på onsdagen en pressträff om regeringens första 100 dagar med fokus på klimat- och energipolitiken.Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

Tidöpartierna är tydliga med att processerna miljötillståndsprövningen måste bli både enklar och kortare. Delvis ska detta genomföras med hjälp av delar av de förslag som miljöprövningsutredaren Peter Ardö lämnade över till förra klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) i början av sommaren.

Utredningen har också hunnit vara ute remiss, men någon proposition utifrån Ardös utredning eller någon annan proposition kopplad till miljötillståndsfrågan finns inte med i regeringens planering under våren. När förslag kan ligga färdiga för beslut är svårt att svara på, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Det här har vi tittat på omedelbart när vi tillträdde i oktober. Vi tittar på hur mycket vi kan skruva på det och när det är möjligt att gå fram. Jag skulle önska att jag kunde sätta en prognos för det, men vi har inte ett datum i dagsläget. Det handlar ju också om att ta tillvara på de synpunkter som kommit in från remissinstanserna, säger hon till Altinget vid en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om regeringens första 100 dagar vid makten.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00