Ökad beredskap för ny covidvåg i Sverige

Folkhälsomyndigheten har fått ett regeringsuppdrag att skyndsamt ta fram en beredskapsplan för hur rekommendationer, råd och andra smittskyddsåtgärder snabbt ska kunna införas om covidsmittan ökar igen.

Pandemilagen slutade gälla 1 april och regeringen kan inte längre införa snabba åtgärder om covidsmittan ökar igen.
Pandemilagen slutade gälla 1 april och regeringen kan inte längre införa snabba åtgärder om covidsmittan ökar igen.Foto: Lars Schröder/TT
Marie Lundahl

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att skyndsamt, och i samråd med berörda myndigheter, ta fram en beredskapsplan för om covidsmittan ökar igen i Sverige.

I beredskapsplanen ska det framgå vilka rekommendationer, smittskyddsåtgärder och råd som kan bli aktuella att införa om en ny pandemi slår till. I planen ska det även framgå i vilka situationer och i vilken ordning åtgärderna ska införas.

Situationen kan förändras

Restriktionerna och pandemilagen som gällt under coronapandemin upphörde den 1 april. Det betyder att regeringen inte längre kan göra snabba regleringar eller åtgärder vid en ny smittspridning.

Detta är en av anledningarna till att beredskapsplanen måste upprättas, menar socialminister Lena Hallengren (S).

– Så att vi har en beredskap för kommande smittspridning. Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras, säger hon till TT/Dagens medicin.

Folkhälsomyndighetens beredskapsplan ska vara klar senast den 29 april.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00