Regeringen går vidare med sågat förslag – hoppas på stöd från C

ASYL. Regeringen överlämnar nu ett förslag till riksdagen om tillfälliga uppehållstillstånd till en viss grupp asylsökande. Ett förslag som tidigare dömts ut av bland andra Lagrådet. Nu hoppas regeringen få stöd av Centern.

Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, Johanna Jönsson, säger inte ja men inte heller blankt nej till regeringens förslag. 
Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, Johanna Jönsson, säger inte ja men inte heller blankt nej till regeringens förslag. Foto: Magnus Nystedt/Centerpartiet
Josefin Lingström

Regeringen lägger nu fram en proposition som ger möjlighet för en viss grupp av ensamkommande att få tillfälligt uppehållstillstånd. Detta för att denna grupp ska få gå klart gymnasiet eller likvärdig utbildning. Det gäller människor som har fått eller annars skulle få avslag på sin ansökan, men som sökte asyl senast den 24 november 2015. De ska också ha fått vänta minst 15 månader på beslut från Migrationsverket och hunnit fylla 18 år under den tiden. Lagen beräknas omfatta omkring 9 000 personer.

Läs också: Spretig svensk syn när nya asylregler ska utformas

Flera av Alliansens partier har redan avfärdat förslaget och meddelat att de röstar nej. Liberalernas partiledare Jan Björklund, förklarar att de har utvärderat frågan och tagit beslutet att denna grupp inte bör få uppehållstillstånd. Men också att det sen kan bli svårare att verkställa utvisningarna när uppehållstillståndet går ut.

– Har man asylskäl så ska man få stanna. Men den nya omprövningen vi gjorde av säkerhetsläget, visade att man kan fortsätta avvisningarna, säger Jan Björklund vid en träff med riksdagsjournalister.

Vill hitta en lösning

Regeringen har hoppats på att Centerpartiet ska rösta ja till förslaget, vilket krävs om det ska gå igenom. Centerpartiet har också varit inställd på att hitta en lösning för att dessa ungdomar ska få stanna. Men när Altinget når Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, är hon fortfarande tveksam till om de kommer rösta för den tillfälliga lagen.

– Vi har varit väldigt kritiska mot förslaget i stora delar. Detta är inte den väg som vi hade valt, men vi vill samtidigt hitta en lösning för de som var minderåriga när de kom och som drabbats av långa handläggningstider.

Lagrådet sågar förslaget

I Lagrådets utlåtande riktades stark kritik mot regeringens utformning av förslaget. Juristerna skrev att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas". Trots det har regeringen endast gjort mindre justeringar och gått vidare med propositionen till riksdagen. Johanna Jönsson och Centerpartiet vill diskutera förslaget i riksdagsgruppen innan de bestämmer sig. Men ännu har det inte kommit ett nej från partiet.

– Nu är det detta bristfälliga och ganska dåliga förslaget, eller så är det ingen lösning alls. Det är där vi står just nu, säger Johanna Jönsson.

Läs också: Domslut kan leda till färre utvisningar av Migrationsverket

Även Migrationsverket lyfter brister i förslaget som försvårar myndighetens arbete. Ytterligare en lag att förhålla sig till, gör det svårare med tillämpningen av dem. Enligt huvudregeln ska också den asylsökande kunna styrka sin identitet alternativt göra den sannolik. Vilket regeringen nu frångår.

– Det vi tyckte var oklart, är vilka krav som ska gälla för den sökandes identitet. Eftersom det är en av grunderna för reglerad invandring, att vi vet vem som kommer hit, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket, till Altinget.

– Men i förslaget går man ett steg längre, det finns inte krav på att göra sin identitet sannolik. Det är också andra myndigheter som haft synpunkter på detta, tillägger hon. 

Nämnda personer

Johanna Jönsson

Tidigare riksdagsledamot (C)
fil.kand. internationella relationer (Malmö uni. 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00