Nya lån finansierar flyktingstöd till kommuner

BUDGET. Den akuta flyktingkrisen innebär att utgifterna ökar med nära 11 miljarder kronor – utgifter som ska täckas med lån.

På torsdagen lade regeringen fram den extra ändringsbudget som är en konsekvens av uppgörelsen mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna tidigare i höstas. Det stora antalet asylsökande innebär stora kostnader framförallt för kommuner och landsting som nu får ett ökat stöd.

- Syftet är att säkra vård, skola och omsorg ute i kommunerna samtidigt som vi har ett stort flyktingmottagande. Pengarna ska kunna användas utan dröjsmål, sade finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade propositionen.

Drygt 8,3 miljarder går till kommunerna och nära 1,5 miljarder går till landstingen. Det tillfälliga stödet betalas ut under 2015, men får även täcka kostnader under 2016.

Stöd för små kommuner

De extra pengarna ska fördelas bland annat utifrån antalet nyanlända och asylsökande i relation till antalet invånare. Små kommuner som har tagit mot många flyktingar får nu en avlastning.

Det innebär exempelvis att en liten kommun som Ljusnarsberg i Örebro län, som sett till befolkningen har en av de kommuner som har tagit mot flest flyktingar i landet, får 6 301 kr per invånare i stöd. Motsvarande stöd till Malmö blir 1 170 kronor per invånare.

Budgeten innebär också att Migrationsverket får 961 miljoner i extra anslag. 200 miljoner kronor kommer att gå olika insatser i idrottsrörelsen, civila organisationer och till särskilda insatser inom folkbildning. Det senare innebär att studieförbunden får extra pengar bland annat för att genomföra undervisning på asylboenden.

Betalas med lån

Utgifterna kommer helt och hållet att finansieras genom lån, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Den krona för krona princip som vi har gäller naturligtvis inte i den här akuta krissituationen. Det vore en oklok ekonomisk politik, sade hon.

Framöver kan det dock bli tal om ytterligare besparingar, enligt Andersson. Det gäller bland annat inom migrationsområdet. Hon underströk på nytt att vissa områden ska värnas från besparingar, det gäller insatser som krävs för att öka sysselsättningen samt åtgärder inom vård, skola omsorg.

Regeringen ser också över om det går att göra ytterligare avräkningar på ramen för bistånd ­– det vill säga att pengar som finns i budgeten för internationellt bistånd istället används för att betala åtgärder i asylmottagningen.

 

Forrige artikel Osäkert om gränskontroll ger färre asylsökande Osäkert om gränskontroll ger färre asylsökande Næste artikel Ökat krav på rederier kan stoppa flyktingar
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).