Ny socialtjänstlag tidigast 2024

2024 kan det komma en proposition om en ny socialtjänstlag. För sent, anser Socialdemokraterna, som vill se förslaget på riksdagens bord under våren.

En ny
proposition om en ny socialtjänstlag kan komma ”2024, kanske”, säger socialtjänstminister
Camilla Waltersson Grönvall (M). För sent, enligt S.
En ny proposition om en ny socialtjänstlag kan komma ”2024, kanske”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). För sent, enligt S. Foto: Fredrik Persson/TT, Christine Olsson/TT
Linda Berglund

Det var i samband med ett seminarium hos fackförbundet Vision om en ny socialtjänstlag som socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall sa att en proposition kan komma ”2024, kanske”.

 

Hon upprepade också det som hon sagt i en intervju med Altinget. Utredningen som Margareta Winberg lämnade 2020 och remissvaren håller på att gås igenom på departementet och kommer eventuellt att behöva kompletteras. Därför blir det ingen proposition än.

Socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) som också medverkade under seminariet tycker att regeringen drar ut på det i onödan. Den förra regeringen hade för avsikt att lägga fram propositionen under våren 2023 om de hade behållit regeringsmakten. På frågan från moderatorn varför den inte kom under mandatperioden blev svaret den stora mängden remissvar och pandemin.

Nu kommer S att driva på i opposition för att få lagen på plats.

– Vad vi kan se har ingenting framkommit som förändrar den tidsplanen. Definitivt inte ett helt år, säger Fredrik Lundh Sammeli till Altinget efter seminariet.