”Nu börjar vi se en miljöbudget som är lite mer nykter”

Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen begärde ordentliga ökningar av anslagen till skydd av natur – men regeringen väljer att göra tvärtom. SD:s Martin Kinnunen ser det som en seger. ”Det är saker som vi välkomnar, att den här miljardrullningen på nya reservat bromsas.” säger han.

Mindre till skydd av skog och natur i finansminister Elisabeth Svantesson (M) första budgetproposition.
Mindre till skydd av skog och natur i finansminister Elisabeth Svantesson (M) första budgetproposition.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna AlskogJacob Hederos

En viktig del i frågan om stärkt äganderätt är att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till. Det skriver regeringen i sin budgetproposition. Frågan är bara hur väl skrivningen rimmar med de anslagsminskningar som regeringen och Sverigedemokraterna nu föreslår inom naturskydd?

Naturvårdsverkets anslag för skydd av värdefull natur står inför en rejäl neddragning nästa år, från 1,7 till 1,2 miljarder, enligt den budgetproposition som presenterades i veckan. Det är en summa som dessutom är väldigt långt från den nivå som myndigheten begärde i sitt budgetunderlag: Fyra miljarder kronor.

 – Det är en kraftig neddragning. Det innebär en minskad förmåga att göra naturreservat, säger generaldirektör Björn Risinger till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00