”Nu börjar vi se en miljöbudget som är lite mer nykter”

Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen begärde ordentliga ökningar av anslagen till skydd av natur – men regeringen väljer att göra tvärtom. SD:s Martin Kinnunen ser det som en seger. ”Det är saker som vi välkomnar, att den här miljardrullningen på nya reservat bromsas.” säger han.

Mindre till skydd av skog och natur i finansminister Elisabeth Svantesson (M) första budgetproposition.
Mindre till skydd av skog och natur i finansminister Elisabeth Svantesson (M) första budgetproposition. Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna Alskog Jacob Hederos

En viktig del i frågan om stärkt äganderätt är att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till. Det skriver regeringen i sin budgetproposition. Frågan är bara hur väl skrivningen rimmar med de anslagsminskningar som regeringen och Sverigedemokraterna nu föreslår inom naturskydd?

Naturvårdsverkets anslag för skydd av värdefull natur står inför en rejäl neddragning nästa år, från 1,7 till 1,2 miljarder, enligt den budgetproposition som presenterades i veckan. Det är en summa som dessutom är väldigt långt från den nivå som myndigheten begärde i sitt budgetunderlag: Fyra miljarder kronor.

 – Det är en kraftig neddragning. Det innebär en minskad förmåga att göra naturreservat, säger generaldirektör Björn Risinger till Altinget.

Hur det kommer påverka markägare återstår att se, men i sitt budgetunderlag varnar Naturvårdsverket för att fler markägare får köa för att få ersättning. Detta då formellt skydd är en process som kan sträcka sig över flera år och därmed svår att anpassa efter ettåriga budgetar.

Det är klart att vi räknar och funderar, men det blir ett mått av spekulation.

– Vi får se vad som händer. Vi har haft en bra rusch på markaffärerna. En del processer är färdiga för vår påskrift, men är på vänt till årsskiftet, säger Björn Risinger och fortsätter:

– Vi får ta en diskussion med de stora skogsägarna och med länsstyrelserna och se hur det kan göras på bästa sätt.

Inte heller Skogsstyrelsen har fått gehör hos den nya regeringen. Myndigheten ville ha en ökning av anslaget till områdesskydd med 200 miljoner och pekade också på ett ökat behov med av intrångsersättning, 400 miljoner extra, till markägare som nekats avverkning i fjällnära skog.