Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar

Naturvårdsverket befarar ytterligare neddragningar av anslagen till miljö- och klimatarbetet. I sitt budgetunderlag inkluderar myndigheten en lång lista över vilka följder det får – från problem att genomföra EU-lagstiftning och sämre klimatstatistik till igenväxta slåtterängar och minskad fågelövervakning. 

Sämre kvalitet på Sveriges klimatstatistik. Låg ambitionsnivå i beredskapsarbetet. Fågelövervakning kan behöva läggas ned i vissa län. Det är några av de många konsekvenser Naturvårdsverket varnar för om regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) går vidare med ytterligare sänkningar av anslagen till miljö- och klimatarbetet.
Sämre kvalitet på Sveriges klimatstatistik. Låg ambitionsnivå i beredskapsarbetet. Fågelövervakning kan behöva läggas ned i vissa län. Det är några av de många konsekvenser Naturvårdsverket varnar för om regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) går vidare med ytterligare sänkningar av anslagen till miljö- och klimatarbetet.Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

I veckan skickade Naturvårdsverket in sitt budgetunderlag inför 2024 års budget till klimat- och näringslivsdepartementet. I underlaget pekar myndigheten ut tre prioriterade anslag, anslag som är extra angeläget att de inte minskar ytterligare – men också att de behöver förstärkas.

Det handlar om förvaltningsanslaget till Naturvårdsverket, anslaget till miljöövervakning och anslaget till åtgärder för värdefull natur.

– Det är de anslag som är allra mest angelägna att de har tillräcklig volym, då de står för kontinuiteten och drivkraften i miljöarbetet i stort, säger generaldirektör Björn Risinger till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00