Om  
Oscar Stenström

Natoförhandlare fortsätter vid regeringsskifte

Magdalena Anderssons (S) statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet, Oscar Stenström, fortsätter som chefsförhandlare för Natoprocessen vid regeringsskifte, meddelar Ulf Kristersson (M).

Oscar Stenström har varit statssekreterare åt flera S-ministrar och har själv arbetat för partiet. Nu kan han komma att bistå en M-ledd regering i Natoprocessen.
Oscar Stenström har varit statssekreterare åt flera S-ministrar och har själv arbetat för partiet. Nu kan han komma att bistå en M-ledd regering i Natoprocessen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Oscar Stenström har varit ambassadör i Santiago, Chile sedan 2018. Men i mars i år kallades han hem till Sverige för att bistå statsminister Magdalena Andersson (S) i Natoprocessen.

På måndagen meddelade Ulf Kristersson (M) att Stenström fortsätter i sin roll som chefsförhandlare för Sveriges medlemskap i försvarsalliansen även när en ny regering tillträder. 

– Jag har mycket stort förtroende för hans kompetens och hans förmåga att leda de här förhandlingarna, säger moderatledaren.

Ska arbeta för M-regering

Med lång erfarenhet som statssekreterare hos både Ann Linde och Mikael Damberg, samt tidigare utrikespolitisk sekreterare hos Mona Sahlin och Stefan Löfven har Oscar Stenström nära band till socialdemokratin. 

Från 2000 till 2007 var han biträdande internationell sekreterare i partiet och innan dess var han internationell sekreterare i ungdomsförbundet SSU. Under 1990-talet satt även i Skövdes kommunfullmäktige för partiet.

Nu kan Stenström alltså komma att bistå en moderatledd regering i arbetet med att ta Sverige in i Nato.

 

Nämnda personer

Oscar Stenström

Rådgivare Wallenberg Foundations
Civilingenjör i industriell ekonomi (KTH, 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00