Debatt

"MP:s miljöpolitik är häpnadsväckande"

REPLIK. Mark- och miljööverdomstolens yttrande om Preemraff är glasklart, ändå har Miljöpartiet fått igenom en regeringsprövning som ett försök att runda miljöbalken. Det är sorgligt att de inte litar på Sveriges industrier, skriver moderaterna Sofia Westergren, Ann-Sofie Alm och Ulf Hanstål.

Hovrättsrådet Li Brismo och Claes-Göran Sundberg, lagman i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), lämnar beskedet om MÖD:s positiva beslut om Preems planerade utbyggnad.
Hovrättsrådet Li Brismo och Claes-Göran Sundberg, lagman i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), lämnar beskedet om MÖD:s positiva beslut om Preems planerade utbyggnad.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Sofia Westergren (M)
Riksdagsledamot, Västra Götalands län
Ann-Sofie Alm (M)
Riksdagsledamot, Västra Götalands län
Ulf Hanstål (M)
Gruppledare, Moderaterna i Lysekil


Miljöpartiets miljöpolitik är häpnadsväckande. De sätter populistiska åtgärder utan klimateffekt framför åtgärder som – tillsammans med alla Sveriges drivna och framtidsfokuserade företagare – kommer att sätta Sverige på kartan som världens första klimatneutrala välfärdsland. Regeringens prövning av det miljötillstånd som Preem har ansökt om vid raffinaderiet i Lysekil är det senaste exemplet i raden på skiljelinjen mellan regeringens och vår klimatpolitik.

Läs också

Sverige har några av världens mest klimatanpassade industrier. Preems raffinaderier är två av dessa. Det är sorgligt att Miljöpartiet inte litar på och visar tilltro till Sveriges industrier. Att Miljöpartiet inte stå upp för svenska industrier i sitt klimatarbete är inget annat än en förolämpning mot de medarbetare som varje dag jobbar för en utveckling av företagen i hållbar riktning.

Preem är avgörande

Preem är Sveriges största drivmedelsproducent och står för 80 procent av produktionen i landet. Preems raffinaderier är av den anledningen avgörande för att säkra den svenska försörjningen av drivmedel. Utan Preem skulle vi behöva öka importen av drivmedel kraftigt, sannolikt från länder och företag med avsevärt lägre ambitioner och miljökrav. Preem har dessutom en avgörande roll för utvecklingen av nya hållbara drivmedel som kommer från restprodukter från skog och lantbruk i Sverige. Om det inte var för Preem skulle utsläppen öka på kort sikt och därmed förhindra en omställning mot nollutsläpp på längre sikt.

Regeringen måste följa lagen

I grund och botten finns det inget som gör det möjligt i svensk lag att stoppa Preems planer.

Den pågående pandemin har slagit hårt mot det svenska samhället och vi ser att arbetslöshet och otrygghet ökar. Om regeringen stoppar Preems utvecklingsplaner i Lysekil, bidrar beslutet till att ytterligare skapa osäkerhet i svensk industri.

Vi förväntar oss att regeringen följer lagen och står upp för svenska jobb. Svensk industri behöver fortsatt växa genom att ges rätt förutsättningar som kan bidra till att klimatmålen nås på såväl kort som lång sikt.

Upp till bevis

Trots att Mark- och miljööverdomstolens yttrande är glasklart har Miljöpartiet lyckats få igenom en regeringsprövning som ett försök att runda miljöbalken. I grund och botten finns det inget som gör det möjligt i svensk lag att stoppa Preems planer. Däremot är beslutet att låta regeringen pröva frågan kontroversiellt. Inte heller är det säkert att denna hanteringsordning ligger i linje med svensk lag. Nu är det upp till bevis – Stefan Löfven (S) är KU-anmäld för att stå till svars för regeringens agerande.

Genom att säga ja till utbyggnad av Preemraff i Lysekil vill vi ge svenska industrier förutsättningar att utveckla sin verksamhet på ett sätt som värnar jobb, trygghet och klimat. Vi vill ställa om Sverige hållbart. Vad vill regeringen med Miljöpartiet i spetsen?

 

Debattartikeln är uppdaterad 2/9 15.00: 
Den tidigare versionen innehöll en felskrivning: "Nu är det upp till bevis – Stefan Löfven (S) är kallad till konstitutionsutskottet för att stå till svars för regeringens agerande." Men det korrekta är att Stefan Löfven är KU-anmäld.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Lokala MP-toppar: Historiskt svek om regeringen inte stoppar Preemraff

Trots Mark- och miljööverdomstolens yttrande både kan och bör regeringen stoppa Preemraff. Att tillåta en miljardinvestering i fossil industri vore ett historiskt svek. Vi förväntar oss ett nej till kraftigt ökade koldioxidutsläpp, skriver 19 miljöpartister.


Nämnda personer

Ann-Sofie Alm

Riksdagsledamot (M)

Sofia Westergren

Tidigare riksdagsledamot (M), kommunstyrelsens ordförande Stenungsunds kommun

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00