Debatt

Miljöpartiet: Vi behöver en mer human migrationspolitik

Fler än någonsin är på flykt i världen. Den ogreppbara siffran 100 miljoner människor på flykt passerades tidigare i år. Miljöpartiet vill ha en mer human migrationspolitik än vi har i dag. Det skriver Miljöpartiets gruppledare Rasmus Ling och partiets utrikespolitiska talesperson Maria Ferm.

Alla EU:s medlemsstater måste hjälpas åt med flyktingmottagandet. Hittills har EU tyvärr mest enats när det handlat om att göra det svårare för människor att ta sig hit, skriver debattörerna. 
Alla EU:s medlemsstater måste hjälpas åt med flyktingmottagandet. Hittills har EU tyvärr mest enats när det handlat om att göra det svårare för människor att ta sig hit, skriver debattörerna. Foto: TT/Montage
Rasmus Ling
Maria Ferm
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige kan göra mer än vi gör i dag, tillsammans med andra länder.

Tyvärr vill många partier gå åt ett helt annat håll och ta emot allt färre och behandla människor på flykt allt sämre. Vi är mycket oroade över denna utveckling. I en tid när behoven är så stora behöver länder stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Personer som är på flykt bör få en rättssäker prövning av asylskälen och en fristad undan förföljelse. Det är nu ett år sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan. En totalt hänsynslös regim, som infört sharialagar och där inte minst kvinnor förtrycks. När talibanerna tog över så fick alla som sökt om asyl i Sverige möjlighet till en ny prövning.

Närmare hälften från Afghanistan får inte asyl

Vi kan dock konstatera att nära hälften av de som flytt från Afghanistan inte får asyl i Sverige, trots talibanregimen. Sverige sticker ut jämfört med andra europeiska länder. I Spanien, Nederländerna och Schweiz får nästan 100 procent av flyktingarna asyl. Miljöpartiet står bakom att det ska vara en individuell prövning, men något är skevt när bedömningarna skiljer sig så markant. Vi vet också att många som blivit utvisade till Afghanistan blivit dödade, och därmed borde ha fått skydd. En regering efter valet behöver granska detta noggrant. Ingen borde utvisas till förtrycket i talibanernas Afghanistan.

I Spanien, Nederländerna och Schweiz får nästan 100 procent av flyktingarna asyl. Miljöpartiet står bakom att det ska vara en individuell prövning, men något är skevt när bedömningarna skiljer sig så markant.

Sverige har numera en ordning med tillfälliga uppehållstillstånd för de som har skyddsskäl. Vi är övertygade om att den osäkerhet och otrygghet som tillfälliga uppehållstillstånd innebär är dåligt för integrationen. Vilken arbetsgivare anställer någon som de inte vet om den kommer att få vara kvar några månader senare? Vilken nyanländ kommer våga lita på att kunna bygga ett tryggt liv här för sig och sina barn? Miljöpartiet vill att barn och barnfamiljer som har skyddsskäl ska få permanenta uppehållstillstånd vid det första beslutstillfället.

EU måste ta ansvar

Alla EU:s medlemsstater måste hjälpas åt med flyktingmottagandet. Hittills har EU tyvärr mest enats när det handlat om att göra det svårare för människor att ta sig hit. Det kommer skrämmande rapporter om hur EU:s gränsorgan Frontex tvingat tillbaka människor över gränsen. Medlemsstater undviker att hjälpa nödställda på öppet vatten och organisationer som räddar migranters liv ses som brottsliga. Detta är fullständigt orimligt!

Det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i snart ett halvår. EU har till största delen hanterat den situationen väldigt bra. Ukraina har fått stöd ekonomiskt, med vapen och med förnödenheter. Vi har hjälpt flyende människor genom att aktivera massflyktsdirektivet, vilket gjort att alla ukrainare kunnat få skydd i EU. Det är viktigt att de får samma rättigheter som andra skyddsbehövande och inte tvingas leva i Sverige under svåra förhållanden lång tid.

Sverige kan bättre. I årets val står mycket på spel. I en tid när klimatförändringar, krig och svält blir allt vanligare kan vi bara skapa en framtid att längta efter om vi hjälps åt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00