Miljö-gd:n om fjällskogarna: "Vi vill synliggöra en lösning"

Med dialoger, förhandlingar och handslag krattar Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger just nu manegen för Skogsutredningens förslag om fjällskogarna. En del i det är en avsiktsförklaring mellan myndigheten och de tre skogsbolagen Holmen, SCA och Stora enso.

Vindelfjällen i Lappland.
Vindelfjällen i Lappland.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Naturvårdsverket, SCA, Holmen och Stora enso har skrivit under en gemensam avsiktsförklaring om långsiktigt skydd av de fjällnära skogarna. Avsiktsförklaringen är inte, enligt generaldirektör Björn Risinger, ett sätt att föregå de politiska förhandlingarna kring Skogsutredningens förslag om skydd av skogarna längs fjällkedjan. Snarare handlar det om att rulla ut en landningsbana.

– Vi vill synliggöra en lösning, en väg som är möjlig. Den är aningen annorlunda än den som Skogsutredningen presenterar, säger han till Altinget.

Avsiktsförklaringen är ett delresultat av en serie samtal som Naturvårdsverket har fört med skogsbolag, allmänningskogarna och länsstyrelserna under våren, om läget för den fjällnära skogen. Syftet har varit att "teckna gemensamma bilder och hitta möjliga lösningar".

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00