MED: Socialdemokraterna har spelat ut sin roll i svensk politik

DEBATT. Allt fler kommuner larmar om att de inte klarar sina åtaganden. De som undrar hur landet ska klara trygghet och välfärd kallas antidemokrater av S. Det behövs andra partier och folkvalda som inte med berått mod kör landet i sank, skriver Josefin Utas, Medborgerlig samling.

Josefin Utas
Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig samling

 

Socialdemokraterna trumpetar nu ut att de ska starta politikutveckling för att ta sig an den nya ”ojämlikheten” och ”återuppliva folkhemstanken”. Man talar om nivån på pensionerna, skolan, tillgången till vård med mera, vilket är saker vi alla tycker är viktiga och ställer upp på.

Vad de däremot inte tar upp är grunden till de stora problem som människor upplever i sin vardag. Som om överfulla akutmottagningar bara är något som händer, något som inte har kunnat förutses eller påverkas av politikerna.

Dimridåer

Man försöker lägga ut dimridåer för att flytta fokus från den egna politiken och vilka konsekvenser den fått.

Sett till sin påstådda ideologi borde Socialdemokraterna vara de främsta försvararna av den gemensamt finansierade välfärd vi har lyckats bygga upp i Sverige.

Den har gett även mindre bemedlade möjlighet att få trygghet, vård och ett grundläggande stöd. Men istället för att förvalta systemen på ett bra sätt så att de kan hålla på sikt, är man nu på god väg att rasera dem.

Kommuner larmar

Våra samhällsinstitutioner och gemensamma välfärdssystem har pressats till bristningsgränsen av de senaste årtiondenas stora invandring till Sverige. Från allt fler kommuner kommer nu larm om stora underskott, att de inte klarar sina åtaganden. Bostäderna, omsorgen och skolorna räcker inte till. Brottsligheten ökar, medan poliserna hoppar av yrket på löpande band. Våra gemensamma system har inte dimensionerats rätt och i tid för att klara situationen.

I och med detta lämpar man över hanteringen av problemen på vanliga människor ute i samhället; vårdpersonal, lärare, socialsekreterare. De måste nu försöka slå knut på sig för att klara sina uppgifter med för lite tid, för få kollegor och för få resurser. Deras hälsa offras. Det är så cyniskt. På grund av Socialdemokraternas ovilja att göra en konsekvensanalys och agera utifrån den, låter de alltså människor slita ut sig i arbeten utan att kunna påverka sin situation.

Politisk ignorans

Att det skulle gå så här var uppenbart och påtalades av många, men politikerna valde att ignorera det och gick istället på ansvarslöshetens bekväma väg. Att nu komma och hävda att detta är det ”nya klassamhället” som ska bekämpas är inget annat än ett politiskt bedrägeri. Ungefär som klottersaneringsföretag som förser klottrare med sprayburkar för att dagen efter kunna fakturera för nya saneringsuppdrag.

Försök att säkra makt

Som om det här inte vore illa nog, har Socialdemokraterna också sett till att skapa ett effektivt skydd för att de ska kunna fortsätta på den här vägen. De som ifrågasätter och undrar hur landet ska klara trygghet och välfärd, de kallas antidemokrater, brunpopulister, ja till och med fascister. Så skapas rädsla hos människor i syfte att säkra det fortsatta maktinnehavet.

Det får vara slut med det här nu. Bluffen är genomskådad. Det behövs andra partier och folkvalda som inte med berått mod kör landet i sank. En maktfullkomlig socialdemokrati har spelat ut sin roll i svensk politik.

Forrige artikel Lunds kommun: Kostnadsutjämning – lite mer lika, men lite mer riskfyllt Lunds kommun: Kostnadsutjämning – lite mer lika, men lite mer riskfyllt Næste artikel Kommissionens vice ordförande: EU-standarder behövs för klimatet Kommissionens vice ordförande: EU-standarder behövs för klimatet
 • Rapportera

  John Erik Ottosson

  Gläfsa går ju

  Med den brist på stöd MED uppvisar i val får man nöja sig med brösttoner från läktaren.

 • Rapportera

  Peter Kadergran

  Ja, att gläfsa går utmärkt!

  Josefin ger en samlad bild av ett partis politiska självmord. Väldigt lite av den ideologi som var socialdemokratins varumärke existerar i dagens socialdemokrati. Den självupptagna bilden av att just socialdemokratin äger svaren på medborgares funderingar över vår samtid är det nya signum av dagens socialdemokrati, ett parti som är uppsvällt av självgodhet. Det paradoxa i denna självgodhet är att hungern efter makt överskuggar allt och alla, men kan inte brukas, detta trotts flerårigt innehav. Socialdemokraterna vill ha makt, men vet inte vad de ska göra med den. Dagens socialdemokratiska politik slår politiskt knut på sig självt i sin iver att bevaka sin nuvarande maktposition. Men det är som Foucault sagt angående makt, den kan innehas, den kan brukas och den kan fråntas. Socialdemokraternas makt kommer att fråntas, bit för bit. Den största anledningen till detta är socialdemokratin i sig självt, de har spelar ut sin roll som det självklara politiska alternativet för fler och fler medborgare.

 • Rapportera

  Anette Sandgren

  För sent, alldeles försent!

  Ni vet den där känslan när det är för sent, när det skadade inte går att reparera mer, det är och förblir uttjänt. Det är där vår regering befinner sig, malande sina tomma fraser som vi i dags läge fått nog av. Självdestruktiviteten har pågått under så lång tid att man tar sig för pannan och tänker, ingen terapi i världen kan rädda dessa arma stackare. Det räcker nu, vi har kommit till vägs ände och letar efter andra alternativ, vi längtar efter ett samhälle som står upp för sina medborgare, som inte låter makten styra över förnuftet och där ord som tillit får en central plats i våra liv. Så tack men nej tack, vi behöver er inte mer, det är för sent för er, alldeles för sent!