Mardrömsmätning för Liberalerna

VAL. Liberalerna hamnar för femte gången i rad under riksdagsspärren i en Aftonbladet/Inizio-mätning. Och det går trögt för hela Alliansen.

Jan Björklund, partiledare Liberalerna<br>
Jan Björklund, partiledare Liberalerna
Foto: Liberalerna
Johan Manell

Opinionsläget är fortsatt dystert för Liberalerna. Partiet får lägst stöd av samtliga riksdagspartier (3,4 procent) i Aftonbladet/Inizios mätning. Senast partiet låg över spärren i en Iniziomätning var i augusti 2017.

– Många av de liberaler som röstade på partiet 2014 har rört sig till andra partier i Alliansen, men i första hand till Moderaterna. I och med att Kristersson nu distanserat sig en del från Sverigedemokraterna framstår M som ett parti som kan tilltala liberala väljare, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Läs också: Fortsatt tufft för L i opinionen

Fler partier med problem

Även Miljöpartiet har motvind. En uppgång på 0,5 procentenheter jämfört med decembermätningen räcker inte för att komma över spärren. Med undantag för november 2017 (då partiet fick 4,0 procent) har partiet legat under spärren i ett års tid.

För Kristdemokraterna är Iniziomätningen inte heller upplyftande. Även om partiet med 4,0 procent av rösterna skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag så backar partiet i mätningen med 0,8 procentenheter. För att hitta ett sämre resultat för partiet i en Iniziomätning får man backa till januari 2017.

Läs också: Statsvetare menar att KD ligger bäst till av krispartierna 

Alliansen tappar

Det är partierna till vänster som går framåt i mätningen. Samtliga röd-gröna partier ökar sitt väljarstöd. Medan tre av allianspartierna backar samtidigt som Moderaterna ligger still. Det gör att Alliansens försprång minskar till 1,7 procentenheter jämfört med 5,1 procentenheter i decembermätningen.

I den senaste Poll of polls, en sammanställning av samtliga större opinionsundersökningar, från 18 december 2017 ligger både L och MP över spärren. Medan KD är ensamt under.

Läs också: Taktikröstning kan avgöra riksdagsvalet

 

Dokumentation

Aftonbladet/Inizio januari 2018

V 7,4 (+0,6)

S 28,3 (+0,8)

MP 3,6 (+0,5)

KD 4,0 (-0,8)

C 9,9 (-0,2)

L 3,4 (-0,5)

M 23,7 (0,0)

SD 16,0 (+0,1)

Övriga 3,6 (-0,7)

Blocken:

Alliansen: 41,0 (-1,5)

S+V+MP: 39,3 (+1,9)E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00