M om importstopp: Vi bedriver inte symbolpolitik

Under torsdagens näringsutskottsmöte planerar flera partier att göra ett nytt försök att hitta fram till ett tillkännagivande om att ensidigt i Sverige stoppa importen av flera ryska fossila energislag. Men initiativen är fortsatt spretiga. I praktiken får partierna troligen påsken på sig att tänka på saken.  

Jag tror att vi kommer att kunna hitta en majoritet för en balanserad linje, menar M:s näringspolitiska talesperson. <br>
Jag tror att vi kommer att kunna hitta en majoritet för en balanserad linje, menar M:s näringspolitiska talesperson.
Foto: Axel Adolfsson / Press
Jacob Hederos

Det rör på sig snabbt i politiken för tillfället. Bara två veckor efter att MP-förslaget om att införa ett nationellt importförbud mot fossila bränslen endast fick stöd av Vänsterpartiet – samma dag som Volodymyr Zelensky talade i riksdagen – har nu KD, C och L nu aviserat att de ska försöka samlas bakom ett tillkännagivande på området.

Under torsdagen är det tänkt att minst tre utskottsinitiativ med liknande ordalag ska behandlas i näringsutskottet. Pressen ökar därför alltmer på M, S och SD att ansluta sig till linjen att Sverige bör gå före EU på liknande sätt som de baltiska staterna redan gjort.

Men i praktiken har partierna troligen några veckor på sig, då det fortsatt inte finns gemensamma skrivningar mellan de aktuella partierna. Där MP föreslår att även uran ska ingå i importstoppet, begränsas de andra partiernas resonemang hittills till gas och olja. Därmed lär frågan bordläggas under torsdagens möte.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00